1. Home
  2. Docs
  3. Stadstuin Zuilen
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 22 week 30

Moestuinles 22 week 30

Wat is er afgelopen week gebeurd

De afgelopen week hebben we vooral goed voor de tuin gezorgd. We hebben gezorgd dat de slakken zich niet goed kunnen verstoppen en we hebben gezorgd dat we de besmette Phytophthora blaadjes verwijderd hebben.

Op hoop van zegen: de opgeschoonde tomaten op stadstuin Zuilen

Wat gaan we deze week doen

Deze week blijven we lekker van de tuin genieten, het onkruid bijhouden, de composthoop mogen we een keer extra keren, en vooral lekker blijven oogsten!

Oogsten
Courgette, komkommer, prei, broccoli,  snijbiet, wortels, spitskool en diverse kruiden

In het AD stond deze week een ‘opbeurend’ artikel over het huidige moestuinseizoen: Moestuin verliest het van slakken en regenGedeelde smart is halve smart zullen we maar zeggen.

Bloemenpracht op de tuin in Zeist

Seizoensgroenten

Ondertussen beginnen we steeds meer gevoel te krijgen bij seizoensgroenten. We hebben er al een paar de revue zien passeren. De raapstelen als een van de eerste verse bladgroenten van de Nederlandse buitenteelt, daarna de meiraapjes en nu hebben we net de tuinbonen gehad. De tuinboonplanten zijn leeg geoogst en opgeruimd en iets nieuws komt ervoor in de plaats. Zo eten we met de seizoenen mee. Nu is het letterlijk komkommertijd en we kunnen uitkijken naar de eerste sperzie- en snijbonen. Houd je ogen open voor die eerste bloemetjes in de planten, de bijtjes en dan de boontjes.

Als je het leuk vind kan je in de reader lezen over de ontwikkelingscyclus. Daar lees je hoe en waarom we in het voorjaar vooral bladgewassen hebben en met de zomer steeds meer vruchtgewassen.

2.1 De ontwikkelingscyclus

Dirks Moestuin

Mede controlfreaks: als het even niet gaat zoals je wilt, stop dan niet je kop in het zand, maar je handen in de aarde. Hoe je met een moestuin meer controle krijgt op je leven. Wetenschappelijk onderbouwd.

Dirks nieuwe blog is uit: Meer controle op je leven met een moestuin