1. Home
  2. Docs
  3. Stadstuin Zuilen
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 23 week 31

Moestuinles 23 week 31

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen weken hebben we lekker van onze tuin kunnen genieten. Er zijn weinig planten de grond ingegaan en dat heeft ons tijd gegeven voor het verzorgen van de planten die er staan. Het onkruid wordt goed bijgehouden en we houden ook een oog op de border. Krijgen onze vaste kruiden nog genoeg zonlicht, of raken ze overwoekerd?

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we genieten van hoe alles groeit en bloeit. De bonen die in de staken aan het klimmen zijn. We blijven rustig aan lekker opruimen, rommelhoekjes van de tuin kunnen we even aandacht geven. Misschien wordt het ook tijd om de knoop door te hakken wat betreft de tomaten en ze gaan opruimen. We hebben de komende weken nog zo’n 8 bedden nodig voor de laatste teelten. 

Oogsten
Courgette, komkommer, prei, broccoli,  snijbiet, wortels, spitskool, slamix plukken en diverse kruiden
Evaluatie teeltplan

We zitten nu volop in het oogstseizoen en we beginnen een goed beeld te krijgen van wat wel en minder goed is gegaan. Waar willen we meer van? Waar willen we minder van? Wat willen we anders doen in de tuin volgend jaar en hoe? Tegelijkertijd moeten we in ons achterhoofd houden dat de verschillende successen en ‘’mislukkingen’’ ook weersafhankelijk zijn. De tomaten zijn gewoon niet gelukt dit jaar door de vochtige zomer. Volgend jaar willen we die toch weer een kans geven. We hadden dit jaar heel erg veel raapstelen door het relatief koude weer waardoor we daar lang van konden oogsten., Dit wil niet persé zeggen dat we volgend jaar minder raapstelen gaan planten. Met ander weer kan het maar zo zijn dat we met dezelfde hoeveelheid gezaaide bedden, veel minder opbrengst hebben.

Het teeltplan van dit jaar is een teeltplan dat grotendeels is gebaseerd op de verwachting van een mooi najaar. Daarom gaan flink wat teelten relatief laat de grond in zodat ze met mooi najaarsweer nog goed kunnen groeien. Voor de bladgewassen en kruiden geldt dat we erop gerekend hadden dat we eerder warmere dagen zouden hebben waardoor de kruiden zouden doorschieten waarna we het bed leeg zouden kunnen maken. Daarom hebben we ervoor gekozen om meerdere rondes kruiden te planten om te zorgen dat we sowieso een langere periode kruiden zouden hebben. In de praktijk hebben we juist heel lang koel weer gehad waardoor de kruiden helemaal niet zo snel zijn doorgeschoten als dat we verwacht hadden. Daardoor hadden we uiteindelijk veel kruiden bedden tegelijkertijd. Toen de warme dagen uiteindelijk kwamen schoten alle kruiden door en moesten we heel veel bedden tegelijkertijd leeg maken. Zo weet je van tevoren natuurlijk nooit helemaal of je teeltplan helemaal goed gaat werken.

Wat we wel zien is dat de kolen het op verschillende tuinen zwaar hebben door onder andere een grote hoeveelheid slakken en door knolvoet. Daar zullen we volgend jaar misschien toch wat anders op moeten verzinnen. Nu is de tijd om de ideeën voor het teeltplan van volgend jaar te gaan verzamelen, zodat we ze in het najaar uit te kunnen werken om van een idee een plan te maken.

6. Teeltplan