1. Home
  2. Docs
  3. Stadstuin Zuilen
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 31 week 39

Moestuinles 31 week 39

Wat is er afgelopen week gebeurd

We hebben de schaduwbloemen gezaaid. Een groot deel daarvan komt pas volgend jaar op. Dus we moeten nog even geduld hebben. We merken dat we echt in een ander seizoen zijn beland, het werk op de tuin wordt minder en de groei is minder  explosief. Met de korter wordende dagen en de afnemende temperatuur groeien de bladgroenten nog langzaam, maar de enorme groei van de zomer is over. Een aantal bedden is afgedekt met de groenresten van de groenten die we geoogst hebben. Zo beschermen we de bodem en geven we weer organische stof terug aan de bodem.

Wat gaan we deze week doen

Deze week is de winterrogge binnengekomen en kunnen we de leeg gekomen stukken hiermee inzaaien. De paden en de bedden worden weer naar de oorspronkelijk maten terug gebracht. Over het seizoen hebben we de paden steeds wat breder uitgelopen en zijn de bedden wat smaller geworden. Dat gaan we nu weer netjes maken. Met de herfstbuien is het een goed idee om de kwetsbare bladgewassen, zoals sla, een doek te geven ter bescherming tegen de regen.

Oogsten
 Wortels, boontjes, pluk sla, bietjes, kruiden, spinazie, raapstelen. courgettes, venkels, bloemkolen, snijbiet, andijvie, peterselie en vergeet de border niet! 
Winterrogge zaaien

De Winterrogge is binnengekomen en dat houdt in dat we de lege bedden kunnen gaan inzaaien, maar waarom eigenlijk?
We gaan de rogge namelijk niet zaaien om van te oogsten. Rogge en veel andere graansoorten oogst je pas in augustus september, als de aren zijn afgerijpt aan het eind van de zomer. Als we dus rogge willen dan kunnen we geen groenten verbouwen.

Winterrogge wordt gebruikt als vanggewas, om de vrije nutriënten in de bodem op te vangen en vast te leggen in de vorm van organische stof. De winterrogge bedekt de bodem en voedt het bodemleven door suikers via de wortels aan bieden aan het bodemleven in ruil voor nutriënten. Zo beschermen we de bodem, helpen we het bodemleven en kunnen we genieten van een groene tuin.

Uiteindelijk zullen we de winterrogge in januari afdekken met landbouwzeil waardoor we de planten laten afsterven om volgend jaar weer ‘’schoon’’ te kunnen beginnen. De winterrogge sterft af onder het zeil en kunnen we na een paar weken als organische stof door de bedden mengen. 

Dirks Moestuin

Hoe pittig zijn deze?”
Maaike kijkt naar het kleine potje in mijn hand. “Dat weet ik niet precies. Elk persoon ervaart het natuurlijk weer anders. Anders probeer je er toch eentje?”
Wat een goed idee, gewoon eentje proberen! Ze lijken nog het meest op puntpaprika’s, maar dan in twee centimeter formaat. Nietsvermoedend gooi ik het gedroogde puntje in mijn mond en begin te kauwen. De eerste paar seconden proef ik helemaal niets. Dan explodeert er iets…

Lees verder in Dirk’s nieuwste blog: over chilipepers en het inmaken van groente. Pijn is fijn!