1. Home
  2. Docs
  3. Stadstuin Zuilen
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 36 week 44

Moestuinles 36 week 44

Wat is er afgelopen week gebeurd

Met dat de laatste maand van de Tuinders is begonnen zitten we echt in de afrond fase. Er zijn nog een paar bedden met winterrogge ingezaaid. Er wordt nog steeds lekker geoogst en de tuin raakt leger en leger.

Wat gaan we deze week doen

Vanaf deze week is het echt heel laat aan het worden om nog winterrogge in te zaaien. We gaan over op het mulchen van de leeggekomen stukken. Verder lekker veel blijven oogsten voordat een stevige vorst het merendeel van de bladgewassen tegen de grond werkt. 

Oogsten
Peterselie, andijvie, sla, snijbiet, mini bietjes, aardpeer, meiraapjes, rammenas
Terugblikken

Het is de laatste maand en de komende vier weken staan in het teken van terugblikken. Deze week beginnen we met terugblikken op de winter. Het klinkt gek maar technisch gezien zijn we vorig jaar in de winter (21 dec t/m 20 maart) begonnen met het aanleggen van onze tuin. Om de tuinen startklaar te maken is de aarde toen gefreesd. Vervolgens hebben we met touwtjes de bedden en paden uitgezet. De paden hebben we aangestampt en we hebben compost op de bedden aangebracht.

In de winter gingen ook de eerste planten de grond in. Snijbiet, meiraapjes, radijsjes en aardperen zijn allemaal de grond ingegaan in de winter (lesdag 2). De gewassen gaven we met een doek een extra beschermlaag om zo het ergste van het weer er vanaf te houden. 

Als de winter begint op 21 december zit er zo’n 7 uur en 39 minuten tussen zonsopgang en zonsondergang. Maar vanaf dan beginnen de dagen weer langer te worden. Op lesdag 3 (za 20 maart) was de winter officieel voorbij. Tussen zonsopgang en zonsondergang zat maar liefst 12 uur en 9 minuten. Hoewel het in maart dus nog winter is, zijn de omstandigheden al wel weer gunstiger om aan de slag te gaan. Armen uit de mouwen en aan de slag!