1. Home
  2. Docs
  3. Stadstuin Zuilen
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 38 week 46

Moestuinles 38 week 46

Wat we deze weken kunnen doen

Het tuin seizoen zit er bijna op en we blijven opruimen en oogsten. Op de tuin op Stadstuin Zuilen zijn we de bladeren gaan verzamelen voor bladcompost. Bladeren zijn een mooi materiaal om mee te mulchen en compost gemaakt van blad (bladcompost) is een mooi materiaal om plantjes in op te kweken. Daarnaast is het een mooie toevoeging voor onze composthoop. Laat bladeren niet op je gazonnetje liggen, het gras vindt dat helemaal niet fijn en wil vooral het licht dat er is opvangen. Zie je bladeren liggen op plekken waar je ze niet wilt? Verzamel ze dan, gebruik ze als mulch of verwerk ze in de composthoop.

Laatste les!

De laatste les is in zicht! Op zondag 28 november komen wij voor de laatste keer bij elkaar. Wij hebben een ontzettend leuk seizoen met jullie gehad en jullie hopelijk ook met ons. We zouden de 28e graag met elkaar afsluiten met een hapje en een drankje. Het lijkt ons  leuk als mensen die dat willen, wat kleins te eten of te drinken meenemen. Wij zullen voor lekkere warme soep zorgen. Neem dus vooral een soepkom en lepel mee!

De zomer

De afgelopen lessen blikten we terug op de winter en de lente. Vandaag blikken we terug op de zomer.

Op 21 juni, de langste dag van het jaar, begon de zomer. Het is raar te beseffen dat vanaf de start van de zomer de dagen weer korter worden, maar met dat de temperatuur ook opgang is gekomen is dit de meest uitbundige periode van het jaar.
De tuin groeide en de courgettes, komkommers, spitskolen, tuinbonen, sla, kruiden venkels en koolrabi kwamen op ons bord terecht.

Elke week was de tuin voller en groener. Dankzij de vele regen hoefde we weinig water te geven dit jaar. Het was een natte zomer. mede hierdoor konden de planten goed doorgroeien. Maar er waren ook nadelen aan de dat overvloedige hemelwater. Dat zagen we terug in de tomaten. Buiten tomaten telen, is altijd al een gokje en met deze natte zomer maakten de tomaten geen kans en gingen ze snel achteruit door de schimmelziekte phytophthora. Een enkel tomaatje hebben we kunnen proeven. 

We namen afscheid van de vroege teelten, eindelijk geen raapstelen meer! De koriander, dille en kervel schoten door en begonnen te bloeien. Ze moesten plaats maken voor nieuwe teelten, zoals stok- en stambonen. Het was moeilijk de mooie bloemen weg te halen, maar gelukkig begonnen de bloemen in de border te komen. boekweit, goudsbloem, cosmea, phacelia, o.a. fleurde de boel op. Toen waren daar de eerste sperzie- en snijbonen om geplukt te worden en wat een gulle gevers zijn deze planten.        

Fladderend als vlinders gingen we richting 21 september, de dag dat dag en nacht weer even lang zijn en de herfst begon.