1. Home
  2. Docs
  3. Stadstuin Zuilen
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 4 week 12

Moestuinles 4 week 12

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week zijn de eerste planten de grond ingegaan; aardpeer, snijbiet, bosui, little gem sla, andijvie, bieten, koolrabi, raapstelen en meiraapjes. We hebben tunnelboogjes geplaatst en doeken over de gewassen gelegd om ze te beschermen tegen vogels, weer en wind. Ook zijn we verder gegaan met het aanleggen van de bedden en het aanbrengen van compost.

De plantjes in Zeist zijn goed beschermd door de tunnels

Wat we deze week gaan doen

Deze week gaan we verder met het aanleggen van de bedden en het aanbrengen van compost. Er gaan weer nieuwe planten de grond in met de bijbehorende tunnelboogjes en doeken. Dit weekend planten we spinazie en prei. Het is nu nog vroeg in het jaar en daarom kiezen we ervoor om deze vroege spinazie als kleine plantjes te planten. Later in het jaar gaat er nog een keer spinazie de grond in, maar dan zaaien we gewoon spinaziezaadjes. Later in het jaar is het warmer waardoor de zaadjes sneller en gelijkmatiger ontkiemen. Nu is het nog behoorlijk koud waardoor de opbrengst van gezaaide spinazie vrij laag zou kunnen uitvallen. Daarom kiezen we er bij de vroege spinazie voor om deze als klein plantje te planten. We gaan dit weekend ook prei planten. De preiplantjes zetten we diep in de grond zodat de “stam” van de prei onder de grond blijft en geen licht krijgt. Hierdoor ontstaat de witte prei stam. Dit stuk van de prei smaakt milder dan de groene bladeren. Daarom eten veel mensen voornamelijk het witte deel van de prei al kun je de bladeren net zo goed eten.

Goed planten en verzorging

Vanaf nu gaan er elke week nieuwe planten de grond in. We gaan letten op de plantafstand zodat de planten de ruimte krijgen die ze nodig hebben om te groeien. hiervoor gebruiken we de ”balken met schroeven”, touwtjes en een meetlint. Door netjes recht te planten zorgen we dat we later makkelijk kunnen schoffelen en niet hoeven te zigzaggen door de planten heen. We gaan erop letten dat de wortels van de planten goed contact maken met de bodem. Hierdoor kunnen ze snel verder wortelen. Tot slot geven we ze nog wat extra bescherming, naarmate de planten groter worden en de kans op nachtvorst voorbij is (half mei) zal deze extra bescherming minder nodig zijn.

Met dat er nu planten in de grond staan moeten we opgaan letten of ze wel genoeg water krijgen. De afgelopen weken heeft het best veel geregend en is het best bewolkt geweest, voor nu nog vochtig genoeg, Maar de lente is begonnen warmer, droger, zonniger weer ligt in het verschiet. ter voorbereiding hierop kan je in de reader alvast lezen over waterstress en watergeven.

Aanvullende informatie

Mocht je het leuk vinden om al wat meer informatie tot je te nemen dan verwijzen je graag nog naar een aantal hoofdstukken en alinea’s in de reader.

2.3.2 Temperatuur stress

2.3.3 Waterstress

2.3.4 Watergeven

Praktische informatie

Let op: nu we met meer mensen op de tuin zijn moeten we er goed op blijven letten dat we voldoende afstand van elkaar houden en groepsvorming voorkomen, graag jullie aandacht hiervoor.  Meer informatie over de coronamaatregelen op de tuin vind je hier.

Tijd Wat
5 min Welkom
5 min Indeling en taakverdeling
5-10 min Uitleg taken
– Compost rijden
– Bedden aanleggen
– Bedden voorbereiden
– Planten en zaaien
– Tunnels maken
35-40 min Aan de slag
10 min Pauze momentje en wissel
5-10 min Taken herverdelen en uitleg
35-40 min Aan de slag
5 min Spullen opruimen en afsluiten
Dirks Moestuin

Dirks nieuwe blog is uit! Lees over zijn eerste keer op de tuin en kennismaking met de groep: Ik ben een vrouw in de modder