1. Home
  2. Docs
  3. Stadstuin Zuilen
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 8 week 16

Moestuinles 8 week 16

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we de tijd genomen om te kijken naar de planten. Hoe staan ze erbij? Stevig, fier, slap of futloos? We hebben met extra aandacht naar het groeipunt gekeken. Het punt waaruit de nieuwe blaadjes groeien. Als we goed kijken zien we (als het goed gaat) allemaal kleine stevige blaadjes, die goed in de startblokken staan. Nu de zon wat meer tevoorschijn is gekomen en de temperatuur aangenamer wordt zijn de verwachtingen hoog. Er zijn veel plantjes de grond ingegaan afgelopen weekend. De vroege courgettes, de tuinbonen, venkel en het volgende kruidenbed is vol geplant met dille, koriander, maggi en kervel.

Lekker dat zonnetje! En het was echt nodig. De plantjes hebben nogal wat te verduren gehad de afgelopen weken. Op de Plutodreef wordt het onkruid zorgvuldig geëlimineerd door Pieter en Jonathan.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we nieuwe sla en andijvie planten. We gaan verder met bedden voorbereiden door alvast wortelonkruiden eruit te halen en eventueel nog wat extra compost aan te brengen. We blijven scherp op onkruid en gaan uitgebreid met het thema watergeven aan de slag.

Zaaien:
– 2 bedden wortels (inhalen)

Planten:
– Little gem
– Andijvie

Watergeven

In de tuin staan nu al heel veel jonge plantjes. Dat ziet er ontzettend leuk uit, maar we moeten niet vergeten hoe kwetsbaar deze plantjes nu nog zijn. Ze zijn nog niet diep geworteld en hebben te maken met het grillige weer van april. De ene dag is het zonnig en droog en de volgende dag is het koud en sneeuwt het. Dit vraagt veel van de plantjes. Nu we ook een heel aantal mooie dagen hebben ontstaat de neiging om water te gaan geven. Dat is goed! Maar juist nu is het ook belangrijk om aan de grond te voelen of zo zien of water geven ook echt nodig is. De plantjes hebben in deze fase wat extra aandacht nodig omdat ze nog zo kwetsbaar zijn. We moeten ze dus niet te veel water willen geven.

Deze week gaan we het op de tuin hebben over watergeven: hoe, hoeveel, wanneer, waarom. Lees er in de reader alvast meer over.

2.3.4 Watergeven

Praktische informatie
Tijd Wat
5 min Welkom
5 min Indeling en taakverdeling
5-10 min Uitleg taken en themabehandeling
– Bedden verzorgen
– Bedden voorbereiden
– Planten en zaaien
– Tunnels maken
35-40 min Aan de slag
10 min Pauze momentje en wissel
5-10 min Taken herverdelen en uitleg
35-40 min Aan de slag
5 min Spullen opruimen en afsluiten
Red Gardens

Red Garden is één van de YouTube kanalen die we volgen over moestuinieren. Hij doet veel experimenten, zo past hij verschillende werkmethodes toe op aparte stukken grond. En doet hij dingen als 54 verschillende soorten tomaten kweken, vergelijkt hij en biedt hij veel perspectief. Zelf kijken we iedere keer erg uit naar zijn nieuwe video’s. Begin april bestaat zijn kanaal 5 jaar.

Dirks Moestuin

Het zonnetje schijnt eindelijk weer en de temperaturen stijgen. Goed voor de groei van de plantjes. Er is ‘een kortere route’ om sneller resultaten te krijgen. Een methode die ook door sommige bodybuilders gebruikt wordt. In beide gevallen zijn er kwalijke gevolgen voor het nageslacht. Nieuwsgierig naar de overeenkomst? Lees er meer over in Dirks nieuwste blog: De kortere route is bijna altijd doodlopend