1. Home
  2. Docs
  3. Zeist De Brink
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 10 week 18

Moestuinles 10 week 18

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we voor het eerst geoogst uit onze tuin. Voor ons was dit een speciaal moment, het zien langskomen van alle mooie salades is echt te gek! Naast het oogsten zijn er ook weer nieuwe planten de grond in gegaan. Een nieuw kruidenbed is geplant, spitskolen en sprouting broccoli.   

#littlegem #moestuingeluk

Wat gaan we deze week doen

Deze week hebben we geen nieuw plantgoed. We liggen prachtig op schema met ons teeltplan en de tuinen liggen er mooi bij. Samen hebben we het onkruid goed bijgehouden nu is het de truc om dat te blijven doen!

We gaan ook weer lekker oogsten. Groenten oogst je op zijn mooist en de raapstelen en spinazie zijn dat punt hard aan het naderen. Neem dus weer een ruime bak en zakjes/tasjes mee.

Zoals jullie al hebben geproefd is raapsteel heerlijk als salade. Van een flinke bos kan je ook goed een stamppot rauwe raapstelen maken. Online zijn tal van recepten te vinden, zo ook voor soepen. Bij het bereiden van soep voeg je de raapstelen dan pas op het allerlaatst toe, vlak voor serveren of staafmixen.

IJsheiligen

IJsheiligen, de periode tussen 11 en 15 mei, nadert en dat houdt in dat de kans op nachtvorst hard aan het afnemen is. Het is de tijd voor de zomerteelten. Nu we een paar maanden bezig zijn kunnen we het goed hebben over het teeltplan met voorbeelden uit onze tuin. Lees er in de reader alvast meer over.

6.1 Vroege teelten

6.2 Zomerteelten

6.3 Na teelten

6.4 Teeltplan maken

Praktische informatie

Tip: het verschilt per groente waar je ze moet bewaren en hoelang ze daar goed blijven. Koelkast? Kast? Fruitschaal? Wij zochten voor je uit hoe je welke groente moet bewaren. Twijfel je na het oogsten? Check dan deze alfabetische lijst: Hoe bewaar je welke groente

Tijd Wat
5 min Welkom
5 min Indeling en taakverdeling
5-10 min Uitleg taken en themabehandeling
– Bedden verzorgen
– Bedden voorbereiden
– Planten en zaaien
– Oogsten
35-40 min Aan de slag
10 min Pauze momentje en wissel
5-10 min Taken herverdelen en uitleg
35-40 min Aan de slag
5 min Spullen opruimen en afsluiten
Dirks Moestuin

Dirk probeert thuis de beesten buiten te houden. Zijn jongste dochter wil namelijk een hondje. Op de moestuin begint het wél een beestenboel te worden. Muizen die lijntjes snuiven, vechtende wormen, slakken en een achtervolging met een muskusrat. Lees er over in zijn nieuwste blog!: Allemaal beestjes