1. Home
  2. Docs
  3. Zeist De Brink
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 14 week 22

Moestuinles 14 week 22

Wat is er afgelopen week gebeurd

We hebben afgelopen week een compostbak gebouwd van pallets. We gaan steeds meer groenafval krijgen, dus het is fijn dat we daarvoor een composteerplek hebben. We hebben weer wat nieuwe dingen kunnen oogsten. Daarnaast hebben we een leuke uitleg gehad van Mirjam over bloemenranden en zijn we zelf aan de slag gegaan met de bloemenborder.

Yeah! De houtsnippers zijn eindelijk geleverd, dat ziet er mooi uit

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we een groot aantal bedden leeghalen en schoonmaken. Deze bedden gaan we klaar maken voor de volgende teelt. We moeten zorgen dat de grond weer netjes erbij ligt voor het volgende gewas. Daarnaast gaan we de houtsnippers in de paden uitlopen en gaan we weer veel zaaien en oogsten.

Planten/zaaien: chioccia biet, venkel, basilicum, peterselie, kervel, dille en koriander, groenlof, bleekselderij en radiccio sla

Oogsten: little gem, andijvie, meiraapjes, snijbiet en kruiden

Voorbereidingen tweede teelt

We gaan een heel aantal bedden nu klaarmaken voor de tweede teelt. De oude gewasresten mogen eruit worden gehaald, de aarde laten we zoveel mogelijk in het bed, de gewasresten gaan op de composthoop.  Daarna steken we de wortelonkruiden uit, deze gaan niet op de composthoop. We steken de randen van het bed af zodat onze bedden 80 cm breed blijven en de paden 30cm.  daarna even schoffelen en mooi glad harken en we hebben een prachtig bed klaar liggen voor de volgende teelt.  Het opnieuw voorbereiden van een bed komt sterk overeen met de aanpak van onkruid. 

4.4 Aanpak onkruid

De kunst van composteren, let goed op de verhoudingen, structuur en vochtigheid

Ook gaan we de focus leggen op water geven, nu de zomer voor de deur staat moeten we hier meer op gaan letten. Door de frequente regenbuien de afgelopen maanden hebben we nog niet zoveel water hoeven geven. Wel moeten we gaan beginnen het in ons systeem te krijgen. Ter herhaling het hoofdstuk over water geven.

2.3.4 Watergeven

Praktische informatie

Tip: we hebben verschillende soorten kruiden in de tuin staan en hebben een mooi artikel voor je gevonden: verse kruiden wat doe je er mee

Tijd Wat
5 min Welkom
5 min Indeling en taakverdeling
5-10 min Uitleg taken en themabehandeling
– Bedden verzorgen
– Bedden voorbereiden
– Planten en zaaien
– Oogsten
35-40 min Aan de slag
10 min Pauze momentje en wissel
5-10 min Taken herverdelen en uitleg
35-40 min Aan de slag
5 min Spullen opruimen en afsluiten
Vlierbloesemsiroop

Deze periode staat de Vlier volop in bloei. De witte bloemschermen zijn een prachtig gezicht en ruiken erg lekker. Van deze bloemen kun je ook heerlijk siroop maken. Inmiddels in vlierbloesemsiroop aardig ingeburgerd en kun je dit op veel plekken verkrijgen. Maar zelf maken is natuurlijk veel leuker.

Ingrediënten
Vlierbloesem
Suiker
Citroen, munt, aardbei naar smaak
Schone flessen

Bereiding
Knip met een schaar de witte bloemtrossen af. Zorg ervoor dat je niet de hele struik kaal knipt, want dan hebben de vogels straks geen vlierbessen. Leg al de bloemschermen in een grote pan en giet hier net zoveel koud water over totdat de bloemen onder water staan. Laat de bloemen een nacht in het water staan. Giet het water door een zeef en vang het op. Dit is de basis voor je siroop. Meet hoeveel liter wat je nu uiteindelijk over hebt. Voor de siroop het je net zoveel kilo suiker nodig als dat je water hebt. Voor 1 liter water heb je dus 1 kilo suiker nodig. Je kunt kristalsuiker gebruiken maar ook rietsuiker. Voeg de suiker bij het bloemenwater en zet deze op het vuur. Je kan zelf experimenteren met extra smaak door bijvoorbeeld citroensap en schil, munt of aardbei mee te verwarmen. Zet je pan op een laag vuurtje en laat deze net zolang door verwarmen totdat de suiker al roerende is opgelost. Breng het geheel dan heel even aan de kook om de bacteriën te doden en dan ben je eigenlijk al klaar. Giet de siroop in schoon gekookte flessen met een goede dop. Giet de siroop nog warm in de flessen, dan trekt deze vacuüm. Bewaar de flessen op een droge en koele plek.

Dirks Moestuin

Met drie gezonde kinderen is Dirk geslaagd voor zijn biologie praktijklessen. In de theorie is hij minder sterk, wat voor enige verwarring zorgt tijdens zijn bezoekje aan het tuincentrum. Zijn nieuwste blog: de Hitsigheid van bloemen