1. Home
  2. Docs
  3. Zeist De Brink
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 16 week 24

Moestuinles 16 week 24

Wat is er afgelopen week gebeurd

Ook deze week blijven we druk met het schoonmaken en voorbereiden van de bedden. Nu beginnen planten pas echt hard te groeien. De grond is lekker opgewarmd en de zomer lijkt nu echt begonnen. We gaan de planten en het onkruid haast zien groeien. Ook is het erg warm deze week, maar het watergeven zit er goed in op de tuinen en de planten staan er mooi bij. We zien dat een aantal gewassen zijn gaan doorschieten, zeker de vroeg geplante bladgewassen en kruiden. Ergens is het jammer, de kwaliteit van de bladeren gaat hiermee sterk achteruit, anderzijds hoort het erbij. Kleine plantjes worden groot, de bloemetjes en de bijtjes en de zomer in de bol.

Kapucijners in bloei in Zeist. Foto: Reina Cleveringa

Wat gaan we deze week doen

Komende maandag 21 juni is de langste dag en is het officieel zomer, hoogtijd om de sperzie- en snijbonen te zaaien. Dit zijn klimmers dus er mogen weer tipi’s gebouwd worden. Een nieuw bed venkel gaat geplant worden. En het oogsten gaat volop door. In het voorjaar zijn we erachter gekomen dat we iets te bescheiden waren met oogsten, kom doordeweeks dus gerust nog een keer langs om wat bij te oogsten.

Oogsten: rucola/mosterblad, radijs, meiraapjes, kruiden, andijvie, sla, snijbiet, koolrabi, spitskool, bietjes en venkel.

Invloed van het weer

Elk jaar is weer anders. het ene jaar gaat het ene gewas fantastisch en het andere jaar springt een ander er weer bovenuit. Dat heeft vaak met de invloed van het weer te maken. Het KNMI schrijft op basis van hun observaties voor de seizoenen een leuke samenvatting. Hieruit blijkt dat het een koud en relatief natte lente is geweest zonder veel extreme uitschieters qua temperatuur. Voor onze bladgewassen is dit eigenlijk heel fijn geweest. en heeft het gezorgd voor een stabiele groei zonder al te veel stress. Maar hoe zal de zomer worden en hoe gaan onze planten erop reageren?

Zomerzonnewende

Het is alweer bijna de langste dag van het jaar! Op 21 juni is de zomerzonnewende. Op dat moment gaan we over van een periode waarin de dagen alleen maar langer werden, naar een periode waarin de dagen weer korter worden. De nachten gaan nu dus alweer langer worden. Vaak wordt dit moment ook beschouwd als de start van de zomer. In veel culturen zijn er festiviteiten rond dit moment. In Nederland is de Sint Jansprocessie rond 24 juni het meest aanverwante feest. In veel landen wordt dit gevierd met grote vreugdevuren. In Nederland is de traditie niet zo groot. En dat terwijl het toch een grote markering in het jaar is! Hoewel we nu juist veel meer kunnen gaan oogsten en genieten van alle groei in de tuin, is het jaar zich nu alweer richting minder daglicht aan het bewegen.

Anders Zorn: Midsommardans, Zweden 1897

Praktische informatie
Tijd Wat
5 min Welkom
5 min Indeling en taakverdeling
5-10 min Uitleg taken en themabehandeling
– Bedden verzorgen
– Bedden voorbereiden
– Planten en zaaien
– Oogsten
35-40 min Aan de slag
10 min Pauze momentje en wissel
5-10 min Taken herverdelen en uitleg
35-40 min Aan de slag
5 min Spullen opruimen en afsluiten
Dirks Moestuin

Voor zijn nieuwste blog duikt Dirk in de wereld van de tomaten. Weet jij het verschil tussen tomatendieven en tomaten dieven? Lees er over in zijn nieuwste avontuur!