1. Home
  2. Docs
  3. Zeist De Brink
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 18 week 26

Moestuinles 18 week 26

Wat is er afgelopen week gebeurd

De afgelopen week zijn we begonnen met ruimte maken voor de planten die deze week geplant en gezaaid gaan worden. We hebben een flink aantal bedden leeggehaald. Zo zijn de laatste groenten uit een paar bedden opgegeten, maar ook doorgeschoten kruiden die zo mooi stonden te bloeien, hebben het veld moeten ruimen.

De komende maand neem ik (Rik) even een pauze om wat tot rust te komen. De afgelopen maanden ben ik in met euforische adrenaline volle bak aan de slag gegaan. Nu de adrenaline wat begint te zakken merk ik dat ik mezelf een beetje voorbij ben gerend. Tijd om even op adem te komen. De komende maand, en met alle vertrouwen, gaan Annemarie, Mirjam en Merijn de honneurs waarnemen.

Oogsten blijft elke week een feestje (foto Annemiek Lauwerijssen)

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan er flink wat planten de grond in en kan er weer volop geoogst worden. De paadjes mogen nog wat extra houtsnippers krijgen (alle houtsnippers moeten op). Blijf ook goed naar planten kijken. Met het natte bewolkte weer en warme temperatuur is het ideaal weer voor schimmelziektes als meeldauw. We gaan dus goed kijken hoe onze planten zich houden onder dit weer. Lelijke, vergeelde, beschadigde bladen (vaak de onderste bladeren) mogen van de plant afgehaald worden om de plant ‘’schoon te houden’’ en besmettingshaarden op te ruimen. Let vooral op bij de courgettes, tomaten en de grotere kolen.

3.3 Omgaan met ziekte en plagen in onze eigen Moestuin.

Planten/zaaien
Prei, bloemkool, stambonen, chioggia bieten, gele bieten en rode bieten
Oogsten
Rucola/mosterblad, spitskool, kruiden (peterselie, dille en koriander), bosui, courgette, broccoli, peultjes, snijbiet, wortels en prei
Composteren

Nu dat we steeds meer groenafval hebben van de tuin is het leuk om nog wat dieper in dit proces te duiken. We zijn nu namelijk volop de voeding aan het creëren die we later weer op de tuin kunnen gebruiken. Composteren is een belangrijk onderdeel in onze manier van telen en omgaan met de aarde.

Om mooie compost te krijgen moeten we zorgen dat we genoeg plantenresten inbrengen (groen materiaal) en zaken als stro, bladeren en takjes (bruin materiaal). De plantenresten zorgen voor de brandstof en het water voor het proces van composteren. Het bruine materiaal zorgt ervoor dat er genoeg zuurstof bij de ingrediënten kan komen. Dan kunnen we de compostbak zijn werk laten doen. In de reader lees je meer over het exacte proces.

7. Composteren

Bekijk voor meer informatie de video: Composteren kan je leren! (Vlaams, duur 3,29 min)

Praktische informatie
Tijd Wat
5 min Welkom
5 min Indeling en taakverdeling
5-10 min Uitleg taken en themabehandeling
– Bedden verzorgen
– Bedden voorbereiden
– Planten en zaaien
– Oogsten
35-40 min Aan de slag
10 min Pauze momentje en wissel
5-10 min Taken herverdelen en uitleg
35-40 min Aan de slag
5 min Spullen opruimen en afsluiten
Dirks Moestuin

Iedereen kent de voordelen van opruimen. Even helemaal zen en een heerlijk overzichtelijke, schone ruimte. Dat er ook risico’s aan verbonden zijn, ondervindt Dirk aan de kassa, als hij zijn boodschappen wil afrekenen.

Wat dat heeft te maken met de moestuin, lees je in zijn nieuwste blog!: Het risico van opruimen