1. Home
  2. Docs
  3. Zeist De Brink
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 2 week 10

Moestuinles 2 week 10

Wat is er afgelopen weken gebeurd

De afgelopen weken is de grond van de tuinen gefreesd. Deze ligt nu mooi opgeleverd klaar voor de start van het seizoen. Omdat we met een ambitieus teeltplan aan de slag gaan moeten we de grond ook wat extra voedingsstoffen geven om haar niet helemaal uit te putten. We willen duurzaam met de bodem omgaan. Dit betekent dat we voor een gezonde bodem zorgen en geen roofbouw plegen. Daarom is er de afgelopen week ook een enorme berg compost gestort die we in de komende weken over de tuin gaan verdelen. Tuinder Rik heeft met paaltjes op de tuin al aangegeven waar straks de bedden en de paden komen te liggen. Zo gaan we langzaam van grasveld naar gefreesde grond richting een prachtig ingedeelde moestuin.

Voorbereidingen op Stadstuin Plutodreef

Wat we deze week gaan doen

Nu de grond klaar ligt is het zaak om te gaan zorgen dat we de grond verder voorbereiden. Met elkaar gaan we deze week daarom de tuin verder indelen en verzorgen. Dat betekent dat we gaan zorgen dat de paden en de bedden duidelijk aangegeven worden en dat de compost over de bedden verdeeld wordt. Daarnaast moeten we nog wat voorbereidend werk doen zoals het vullen van zandzakken waarmee we de beschermdoeken op hun plek houden. Tot slot gaan ook al de eerste plantjes de grond in! We beginnen met snijbiet en aardpeer. Meteen twee groenten die weinig mensen regelmatig eten, maar die wel ontzetten lekker zijn. Omdat het tot april nog vrij koud kan zijn moeten we de plantjes wel van wat extra bescherming voorzien door middel van een tunnel die we er overheen zetten. Door een tunnel met vliesdoek over het bed te zetten, zijn de plantjes net wat meer beschermd en hebben we minder kans dat ze dood gaan als het toch ineens nog heel koud wordt.

Werkzaamheden Kinderboerderij de Brink
Tijd: 10:00 – 11:00

Koppel Werkzaamheden
1 Zandzakken vullen
2 2x bed voorbereiden
2x bed voorbereiden
4 1x bed voorbereiden + voorbereiding snijbiet
5 1x bed voorbereiden + voorbereiding aardpeer

Tijd: 11:00 – 12:00

Koppel Werkzaamheden
1 Zandzakken vullen
2 Snijbieten planten
3 Aardpeer planten
4 2x bed voorbereiden
5 2x bed voorbereiden
Zorg voor de grond

Een moestuin met gezonde grond is een moestuin waar je, als het goed is, mooi van kunt oogsten. Maar hoe zorg je nu dat de grond in de moestuin gezond is. Een belangrijke stelregel daarin is dat je weer net zoveel voeding in de bodem brengt als dat je eruit trekt met jouw gewassen. Het is dus belangrijk te zorgen dat er altijd genoeg organisch materiaal in de grond is. Een mooie manier daarvoor is compost aanbrengen. Die compost kun je over het jaar zelf creëren door de groenresten van de planten te laten composteren. Zo blijft de cirkel rond op de tuin. De planten onttrekken voedingsstoffen aan de bodem en geven dit later als compost weer terug.

Een andere manier om ook voor de grond te zorgen is door deze zoveel mogelijk bedekt te houden. Aan het begin van het seizoen begin je met een kale tuin. Dit is helemaal geen natuurlijke staat van de grond. De natuur streeft er altijd naar de grond zoveel mogelijk bedekt te hebben. Denk aan mossen en bodembedekkers. In een bos zie je onder de bomen ook altijd allerlei soorten grondbedekking, en maar zelden grote vlakken kale aarde. Om goed voor de bodem te zorgen is het dus fijn deze af te dekken, wij doen dat met afdekzeil. Het duurt immers even voordat je al je planten gezaaid hebt. Het zijl laat je liggen op de bedden die je nog niet gebruikt. Zodra je gaat planten haal je het eraf. Het zijl zorgt ervoor dat de grond niet uitdroogt doordat het water tegen het zeil condenseert en weer terug de grond in druppelt. Daarnaast zorgt het zeil ervoor dat de aarde niet wegspoelt bij een flinke regenbui. Een mooie bijkomstigheid is dat er ook geen ongewenste plantjes kunnen opkomen. Dat scheelt weer in het wieden. 

Met het aanbrengen van compost en het afdekken van de grond gaan we de komende weken aan de slag. De tuinder vertelt jullie er graag meer over.

Praktische informatie

Let op: het wordt wisselvallig weer dit weekend, wij adviseren warme en waterdichte kleding en schoenen.

Tijd Wat
5 min Welkom bij de Tuinders door Rik en Frank
5 min Kort voorstellen en indeling
5-10 min Uitleg werkzaamheden:
– Bedden aanleggen
– Zandzakken vullen
– Bedden voorbereiden
– Planten
35-40 min Aan de slag
5 min Spullen opruimen en afsluiten
Aanvullende informatie

Mocht je het leuk vinden om al wat meer informatie tot je te nemen dan verwijzen je graag nog naar een aantal hoofdstukken en alinea’s in de reader.

Hoofdstuk 1.3 Organisch materiaal

Hoofdstuk 1.4 Bodem als substraat of ecosysteem

Hoofdstuk 6 en 6.1 Vroege teelten

Snijbiet

De snijbiet (Beta vulgaris) is een plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). Het is een bladgewas, waarvan de bladeren of de bladstelen als groente worden gegeten. Het is een oude groente, waarvan de smaak deels overeenkomt met die van spinazie. Daarnaast is ook de smaak van rode biet in het blad te herkennen. De stelen van rode snijbiet lijken wel wat op rabarberstengels. Alleen snijbiet is er in alle kleuren van de regenboog, van witte en gele tot groene en rode stengels. Stelen van snijbiet worden overigens ‘ribben’ genoemd. Van snijbiet eet je daarnaast ook het blad. Het is een smaakvolle groente, die makkelijk en snel te bereiden is.