1. Home
  2. Docs
  3. Zeist De Brink
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 20 week 28

Moestuinles 20 week 28

Wat is er afgelopen week gebeurd

De afgelopen week hebben we paksoi, slamix, boerenkool en palmkool geplant. Het is deze week ook weer lekker nat en warm gebleven, daarom hebben we dit jaar tot nu toe niet veel water hoeven geven. Maar deze warme vochtige dagen zijn ook ideale omstandigheden voor veel schimmels om te groeien. We zien al tekenen van phytophthora in de tomaten, zwarte verkleuringen in blad, stam en of vrucht. Ook zullen we waarschijnlijk ook op sommige planten een witte waas zien, de schimmelziekte meeldauw.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we goed opletten op schimmels. Het is fijn om besmette bladeren en/of planten op te ruimen om zo te voorkomen dat het zich te snel verspreidt. Met het natte weer is het dit jaar ook een feest voor slakken. Door de tuin opgeruimd te houden beperken we ook het aantal plekken waar slakken zich kunnen verstoppen. Veldhygiëne noemen we dat. Ook gaan er weer wat nieuwe planten de grond in.

Planten/zaaien
Stam- en stokbonen, paksoi, andijvie en radijsjes
Oogsten
Radijs, courgette, komkommer, broccoli,  snijbiet, wortels, prei, spitskool en diverse kruiden

Phytophthora

In de reader ben je mogelijk al eens phytophthora en meeldauw tegen gekomen. Phytophthora tast namelijk de plantenfamilie nachtschade aan en staat ook wel bekend als de aardappelziekte. In hoofdstuk 3.2 van de reader kan je lezen waarom deze ziekte zo berucht is.

3.2 Een uitstapje naar Ierland en een blikje verf genaamd Paris Green

Praktische informatie

Dit is het eerste jaar dat we de cursus van de Tuinders geven. We zijn nog volop aan het ontwikkelen en kunnen jullie hulp daar goed bij gebruiken. Zou je deze enquête voor ons willen invullen? Het kost je ongeveer 10 min en je helpt ons hier enorm mee. Bedankt alvast!

Tijd Wat
5 min Welkom
5 min Indeling en taakverdeling
5-10 min Uitleg taken en themabehandeling
– Bedden verzorgen
– Bedden voorbereiden
– Planten en zaaien
– Oogsten
35-40 min Aan de slag
10 min Pauze momentje en wissel
5-10 min Taken herverdelen en uitleg
35-40 min Aan de slag
5 min Spullen opruimen en afsluiten
Moestuintip

Hoewel we al wat verder in het jaar zitten, kunnen we nu nog steeds prima groenten planten en zaaien. Venkel, bietjes, radijsjes en slasoorten kunnen nu nog prima gezaaid worden. We planten zelf nu ook nog bonen. Door te zoeken naar rassen die je specifiek vroeg of juist laat kunt zaaien, kun je zorgen dat je meerdere soorten groenten op één stukje van de tuin na elkaar kunt kweken. Zo maak je optimaal gebruik van de tuin en kun je ook nog later in het jaar allerlei groenten oogsten. Hou er wel rekening mee dat planten in het vroege voorjaar en late najaar langzamer groeien doordat zij dan minder daglicht hebben dan in de zomer. Geef die dus wat extra tijd om te groeien in het teeltplan.

Dirks Moestuin
Gewapend met nieuwsgierigheid en pen & papier gaat Dirk op pad. Op zoek naar schrijfinspiratie komt hij terecht in een museum in Harderwijk. Hij luistert naar een kunstenaar die als enige in Nederland zijn eigen museum heeft en nog niet drie meter diep onder de aarde ligt. Een artiest die stillevens nieuw leven geeft. Dirk’s nieuwste blog heet dan ook ‘De kunst van het kijken‘.