1. Home
  2. Docs
  3. Zeist De Brink
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 21 week 29

Moestuinles 21 week 29

Wat is er afgelopen week gebeurd

De afgelopen week zijn er nog een keer snij- en sperziebonen (stam en stok) en radijsjes gezaaid en er is paksoi en andijvie geplant. De tomaten hebben een flinke snoeibeurt gekregen. Met het natte en broeierige weer is de phytophthora flink in de tomaten gaan zitten. Zwarte vlekken op het blad de bladstelen en de stam betekenen weinig goeds. Dus de schaar erin en hopen op mooie droge dagen.

Op de tuin in Zeist kleuren de eerste onaangetaste tomaten al mooi rood

Wat gaan we deze week doen

De komende weken komen er geen nieuwe planten. De tuin staat vol. Daarmee hebben we de komende weken extra tijd om goed naar onze tuin te kijken. Het is een echt slakkenjaar en dat maakt dat veldhygiëne extra belangrijk is. In droge zomers, als slakken niet zo uitbundig aanwezig zijn, zou je bijvoorbeeld hier minder op kunnen letten en juist meer gaan mulchen. Zo bedek je de bodem wat helpt vocht vast te houden, maar trek je ook wat meer slakken aan. Met genoeg regen en te veel slakken kiezen we dit jaar voor meer aandacht voor hygiëne. Welke technieken en methodes we kunnen toepassen in de tuin is afhankelijk van de context en het weer is hierin een grote dynamische factor.

Neem deze dagen ook de kans om de tomaten in de gaten te houden. Het is een prachtige kans om de ontwikkeling van phytophthora te zien in de tomatenplant. Het is wel een beetje pijnlijk en hartverscheurend te zien, alsof we onze Bambi zien worden ingesloten door een groep wolven, fascinerend!

Maar genoeg narigheid. Er gaan een hele hoop dingen goed. Iedere keer weer springt er weer een nieuw bloemetje op in de border. De eerste komkommers zijn er. Blijf die goed nalopen, als vruchten er te lang aan blijven zitten stagneert dat de groei, dus blijf er lekker doorheen blijven gaan. Blijf lekker worteltjes knabbelen en courgettes klein oogsten. Zie hoe de bonen in de staken klimmen en de snijbiet weer opnieuw uitloopt.

Oogsten
Radijs, courgette, komkommer, broccoli,  snijbiet, wortels, chioggia, spitskool en diverse kruiden
Knolvoet

Hallo allemaal en vooral team Pluto! De afgelopen week zijn we helaas knolvoet tegengekomen in de tuin op de Plutodreef. Knolvoet is een bodemschimmel die het wortelgestel van de Brassica familie aantast en dan vooral de zomergewassen. Brassica of kruisbloemige is een sterk vertegenwoordigde familie in de moestuin, Zo behoren radijsjes, raapstelen, rucola, mosterdblad, meiraapjes, kolen, broccoli, paksoi allemaal tot deze familie.

Nu knolvoet eenmaal sterk aanwezig is is het eigenlijk niet meer weg te krijgen. Door goed voor de bodem te zorgen kunnen we diversiteit in het bodemleven stimuleren. Op deze manier willen we de komende jaren de bodem helpen weer meer in balans te laten komen. Gezondheid is niet de afwezigheid van ziekte, maar de capaciteit ermee om te gaan.

Wel als aandachtspunt willen we meegeven dat het niet verstandig is om aarde van de Plutodreef te introduceren op andere (professionele) tuinen. Het uitgraven en meenemen van planten om ergens anders te herplanten, zeker brassica’s, wordt dus afgeraden. Ook is het verstandig om een beetje op je schoenen te letten (besmette aarde in je profiel) tegelijkertijd is er ook geen reden voor blinde paniek en ontsmettingsprocedures. Maar is het wel belangrijk dat we ons hiervan bewust zijn.

Voor wie meer over knolvoet wil weten hebben we twee interessante filmpjes gevonden op YouTube. Let op de dramatische achtergrond muziek. Als je professioneel teler bent en inkomens afhankelijk bent hiervan is dit echt een nachtmerrie, voor ons als hobbytelers zien we het vooral als leerzaam, interessant en een uitdaging.

Levenscyclus van knolvoet.

Advies voor om te gaan met knolvoet voor akkerbouwers.

Plantinformatie

Vorige week hebben we Paksoi geplant, hier vind je meer informatie over deze groente.