1. Home
  2. Docs
  3. Zeist De Brink
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 24 week 32

Moestuinles 24 week 32

Wat is er afgelopen week gebeurd

De afgelopen week hebben we de border bijgewerkt. De vaste kruiden die we willen houden hebben we meer ruimte gegeven en de uitgebloeide bloemen hebben we eruit gehaald. De tomaten zijn nu op alle tuinen eruit gehaald en daarmee hebben we gelijk ruimte gecreëerd voor de laatste paar teelten.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we weer zaaien. Er begint weer ruimte te komen op de tuin en we hebben nog voldoende tijd om die ruimte nog te gebruiken nog voor het planten van nieuwe groenten. We gaan een nateelt (late teelt) met meiraapjes proberen met daarbij ook rammenas. En we gaan deze week ook nog een keer spinazie zaaien.

Indien er nog compost is mag dit op de schoongemaakte bedden worden aangebracht voor het zaaien. De paden mogen ook met wat extra houtsnippers bijgewerkt worden.

Zaaien
Meiraapjes, rammenas en spinazie
Oogsten
Courgette, komkommer, purple broccoli,  snijbiet, chioggia biet, venkel, Savoie kool (misschien), wortels, slamix plukken en diverse kruiden
De winter is in aantocht!

Het begin van de zomer op 21 juni markeert de langste dag van het jaar. Vanaf dat moment worden de dagen langzaam weer korter. Op 21 september, het begin van de herfst zijn dag en nacht even lang. Met de steeds kortere daglengtes gaat de groei ook langzamer. Uiteindelijk stagneert de groei helemaal. Dit is goed om ons te realiseren met onze wintergroenten. Wintergroenten groeien in de zomer en de herfst en kunnen vervolgens goed bewaard worden in de opslag (knolselderij, pompoenen) of op het land indien ze tegen wat vorst en nattigheid kunnen (boerenkool). Maar ze moeten dan al wel volgroeid zijn gezien ze dus niet groeien in de winter.

Daarom is het nu een goed moment om te gaan besluiten wat we gaan bewaren voor de maanden oktober, november om te oogsten. Een aantal groenten lenen zich hier heel goed voor, zoals: bieten, prei, knolselderij (tot eerste vorst), aardpeer, boerenkool, palmkool en purple sprouting broccoli. Vooral de bietjes hebben we het afgelopen jaar vooral klein geoogst. Nu gaan we ervan af blijven en laten we de bieten groter groeien met de het najaar in aantocht wordt het toch tijd om een klein beetje in kilo’s te gaan denken.

Om het hele seizoen te kunnen oogsten is een goed teeltplan essentieel, lees erover in de reader hoofdstuk 6 Teeltplan.

Hoewel het nog volop zomer is, moeten we nu ook al vooruit gaan kijken naar de herfst. Op dit moment oogsten we telkens van alle planten als de groenten rijp zijn. Nu zullen we ervoor moeten gaan kiezen om ook een aantal groenten in de grond te laten staan zodat we in de herfst ook genoeg te oogsten hebben. Een heel aantal groenten kun je prima laten staan zodat je ze op een later moment kunt oogsten. Nu hebben we immers nog genoeg andere groenten om te eten.

Plantinformatie

Deze week gaan we weer spinazie zaaien, hier vind je meer informatie over deze groente.