1. Home
  2. Docs
  3. Zeist De Brink
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 25 week 33

Moestuinles 25 week 33

Wat is er afgelopen week gebeurd

De afgelopen week hebben we meiraapjes, rammenas en spinazie gezaaid. We houden de tuin mooi bij en verwijderen uitgebloeide bloemen uit de border. Terwijl we nog in de zomer zitten gaan we toch alvast nadenken over de herfst en wat we willen en kunnen bewaren om in november nog te oogsten.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we weer planten. We planten verschillende slasoorten, andijvie en nog een lading bietjes. In totaal hebben we vier bedden aan ruimte nodig. Hoewel het fijn is om het bij elkaar te hebben (i.v.m. het afdekken voor het najaar) kunnen we ook gaten gaan opvullen die door uitval zijn ontstaan.

Planten
Bieten, little gem, andijvie, groene en rode batavia sla
Oogsten
Courgette, komkommer, purple broccoli,  snijbiet, bietjes, venkel, Savoie kool, wortels, radicchio, groenlof, slamix plukken en diverse kruiden
Najaarsteelt

In de vorige themabehandeling hadden we het over het korter worden van de dagen en dat wintergroenten niet groeien in de winter, maar in de zomer en herfst waarna ze in de winter worden geoogst. Met het korter worden van de dagen kan dus niet meer alles nog geplant worden. Voor steeds meer planten is er simpelweg niet genoeg tijd meer in het jaar om groot te groeien. De groeitijd van deze planten is te lang en de dagen te kort waardoor zij te weinig zonlicht krijgen om te volgroeien.

We kunnen nog wel wat groenten planten en zaaien mits ze snel groeien. En zo komen we eigenlijk weer terug bij bladgewassen waarmee we het jaar begonnen. Sla, andijvie, raapstelen, zijn allemaal planten die met 10 weken oogstbaar zijn. Snelgroeiende gewassen worden ze ook wel daarom genoemd. Verschillende planten hebben verschillende groeitijden. Als we de ontwikkelingscyclus van de plant voor de geest halen wordt dat duidelijk. Eerst ontkiemt een plant, dan produceert deze stengels en bladeren, daarna bloemen die uitgroeien tot vruchten. Tot slot vormt de plant zaad. Door de korter en kouder wordende dagen kunnen planten zich niet meer helemaal ontwikkelen tot de vrucht- en zaadfase. We kunnen daarom alleen nog groenten planten en zaaien waarvan we het blad eten. De bladproductie zit namelijk vroeg in de cyclus. Deze kan de plant nog wel produceren voordat we de winter in gaan.

De groeitijd per plant verschilt, maar als we de ontwikkelingscyclus van de plant voor de geest halen (zaad, kiem, blad/stengel, bloem, knol/vrucht, zaad) en weten wat we willen oogsten van de plant kunnen we daar best iets over zeggen. Blad zit vroeg in de ontwikkelingscyclus en heeft daarmee een relatief korte groeitijd nodig. Daarmee zijn bladgewassen geschikt om in de late zomer en de herfst een kans te geven.

Over de ontwikkelingscyclus kan je lezen in de reader hoofdstuk 2.1 De ontwikkelingscyclus.