1. Home
  2. Docs
  3. Zeist De Brink
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 26 week 34

Moestuinles 26 week 34

Wat is er afgelopen week gebeurd

Vorige week zijn er nog een hoop planten de grond ingegaan. Little gem, andijvie, sla en bieten. Ook zijn op sommige tuinen de komkommers opgeruimd. Ze hebben veel gegeven, maar de afgelopen week stortte de plant helemaal in tot een vergeelde dorre bende.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we kijken of we nog plek hebben voor de laatste paar bedden, in de planning staat nog spinazie en raapstelen. eventueel kunnen we dit nog een week uitstellen bij ruimtegebrek. Maar op papier zit na komend weekend alles in de grond.

Zaaien
Raapstelen en spinazie
Oogsten
Courgette, boontjes, purple broccoli,  snijbiet, bietjes, venkel, Savoie kool, wortels, radicchio, groenlof, slamix plukken en diverse kruiden
Bodembeheer najaar

Na deze week zit het plant- en zaaiwerk erop voor dit jaar en daarmee zal de focus op de tuin worden verlegd. Eerst gaan we nog lekker genieten van het oogsten, maar de komende maanden zal de tuin langzaam leeg geoogst worden en moeten we gaan bedenken wat we met de lege bedden willen doen. Hoe gaan we onze lege bedden en de bodem in het najaar en winter beschermen? We gaan ons langzaam aan weer focussen op de bodem. Lees erover in de reader hoofdstuk 1. Bodem (waar ben ik).

Plantinformatie

Aan de kennisbank is informatie over wortelen en komkommer toegevoegd.

Ingemaakte groenten

Van de komkommers hebben we zoveel kunnen oogsten dat je misschien niet meer weet wat je er mee aan moet. Een goede manier om groenten langer te bewaren is door ze in te maken of te wecken. Inmaken kan in zuur of zoetzuur en het leuke is dat je het geheel naar eigen smaak kunt doen.

In de basis gaat het erom dat je jouw groenten naar keuze in een schone weckpot of glazen pot met schroefdeksel doet. Daarbij doe je de smaakmakers die jij er bij wilt doen. Je kan dan denken aan laurierblaadjes, peperkorrels, chilipeper, dille, kruidnagel en jeneverbessen. Maar eigenlijk kan je alles toevoegen wat je wilt. Let er wel op dat de smaak van jouw smaakmakers over verloop van tijd aardig in je groenten trekken. Dus misschien wil je wat voorzichtig zijn met de chilipepers. Daar overheen giet je een gekookt mengsel van water en azijn (zuur) of water, azijn en suiker (zoet-zuur).

Deze ingemaakte groenten kun je enkele weken in de koelkast bewaren. Wil je ze nog langer bewaren? Zet de potten dan, nadat je ze gevuld en afgesloten hebt in een grote pan, net onder water. Breng het water tegen de kook aan en laat de potten 20 min. tegen de kook aan in de pan staan. Haal de potten uit het water en laat ze op hun kop afkoelen. De potten trekken dan vacuüm en door het verhitten zijn schadelijke micro organismen gedood. Geweckte groenten kun je op een donkere koele plek wel een jaar bewaren!

Wil je meer informatie over inmaken? Kijk dan eens hier Groenten inmaken – Koken met Kennis

Voor een heerlijk recept met ingemaakte komkommers kun je eens hier kijken Komkommers inmaken – WECKENonline.eu