1. Home
  2. Docs
  3. Zeist De Brink
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 27 week 35

Moestuinles 27 week 35

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we spinazie en raapstelen gezaaid. We houden het onkruid scherp in de gaten en zijn begonnen met de boontjes te oogsten. Ook zijn er bodemmonsters genomen die op dit moment onderweg zijn naar het laboratorium, hier gaan ze uitgebreid kijken wat er in de bodem zit. Via de volgende link kom je bij de brochure van de bodembalansanalyse.

Wat gaan we deze week doen

Met dat het planten en zaaien erop zit voor dit jaar krijgen we meer ruimte om aandacht te besteden aan andere dingen. Zo kunnen we de composthoop weer keren, randen en borders bijwerken, de laatste houtsnippers en compost aanbrengen. 

Oogsten
Wortels, courgette, boontjes, snijbiet, bietjes, venkel, radicchio, groenlof, Savoie kool, slamix plukken en diverse kruiden
Tuin winterklaar maken

Nu we klaar zijn met het zaaien en planten van onze gewassen gaan we langzaam de tuin leeg oogsten. De komende tijd zullen daardoor bedden braak(kaal) komen te te liggen en eigenlijk willen we dat niet. We willen de aarde juist bedekt laten. Daarom gaan we bedenken hoe en waarmee we dat kunnen doen.

Er zijn verschillende manieren om dat te doen, bijvoorbeeld door te mulchen, een vanggewas in te zaaien en af te dekken met landbouwzeil. We lopen de voorbeelden even af.

Mulchen
Om de aarde te bedekken kunnen we gaan mulchen. We bedekken de bodem met  plantenresten. hierbij kan je denken aan: loof van de wortels, herfstbladeren of grove compost.

Vanggewas
Ook kunnen we wat ze noemen een vanggewas inzaaien. Een bekend vanggewas is winterrogge. Deze wordt niet ingezaaid om rogge van te oogsten, maar om de bodem te bedekken, makkelijke voedingsstoffen op te nemen en zo uitspoeling van nutriënten te voorkomen.

Het wordt een vanggewas genoemd, niet omdat het zozeer iets toevoegt maar meer omdat het uitspoeling voorkomt door het vast te leggen in organische stof. Het gewas vangt de nutriënten.

Vanggewassen worden vaak verward met groenbemesters. Groenbemesters zijn over het algemeen vlinderbloemige zoals grasklaver, Deze planten kunnen stikstof binden uit de lucht en vastleggen in de bodem. groenbemesters staan het hele jaar op het land met het doel  iets toe te voegen aan de bodem,, waarbij vanggewassen vaak alleen het najaar staan als bodembedekker en om uitspoeling te voorkomen. 

Afdekken met landbouwzeil
Met het afdekken met landbouwzeil bescherm je de bodem tegen weersinvloeden. Door een gebrek aan licht zullen ook de winterharde planten afsterven. Het is daarmee ook een mooie manier om je vanggewassen af te laten sterven zodat je in het voorjaar weer een ‘’schoon’’ bed hebt om mee te beginnen.

Op onze tuin zullen we een combinatie van deze 3 technieken gaan gebruiken. Mulchen en vanggewas om uiteindelijk in de winter het af te dekken met landbouwzeil, zodat we in maart 2022 weer vlot aan de gang kunnen.