1. Home
  2. Docs
  3. Zeist De Brink
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 29 week 37

Moestuinles 29 week 37

Wat is er afgelopen week gebeurd

De tuinen doen het heerlijk en we blijven volop oogsten. Her en der beginnen de eerste bedden leeg te raken, Deze verzorgen we netjes door de randen af te steken en er eventueel nog wat compost op te leggen. Het is een feest om alle mooie foto’s en recepten langs te zien komen.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we lekker verder met onze tuin te verzorgen, van te oogsten en te genieten. We gaan kijken hoe het met onze nateelten van spinazie, raapstelen, andijvie, bietjes en meiraapjes gaat.

Deze week gaan we ook de doeken alvast goed uitzoeken om ze in de herfst te kunnen gebruiken om de kwetsbare blaadjes te beschermen.

Oogsten
Wortels, courgette, boontjes, bietjes, venkel, radicchio, groenlof, Savoie kool, pluksla en diverse kruiden
Dromen voor volgend jaar

 Zelf zijn we alweer aan het dromen over het teeltplan voor volgend jaar. Naast de vraag: wat willen we? Zijn we ook aan het denken over hoe we het willen? De tuin op Stadstuin Plutodreef heeft last van de bodemziekte knolvoet (een schimmel die kolen aantast) dit stimuleert ons om te blijven zoeken naar manieren om nog beter voor de bodem te zorgen. Zelf geloven we in de kracht van biodiversiteit en de kracht van afwisseling. Deze afwisseling wordt traditioneel gewaarborgd door vruchtwisseling. 

Voor het teeltplan van volgend jaar zijn we aan het puzzelen om te zoeken naar manieren om zoveel mogelijk  diversiteit en afwisseling in het het teeltplan te verwerken en tegelijkertijd een systematische, overzichtelijke werkwijze te houden.

We zijn aan het zoeken en aan het puzzelen naar een Systeem van schijnbare Chaos.

In de reader in hoofdstuk 5 en 6 vertellen we over verschillende kijken op vruchtwisseling en het teeltplan.

5. Vruchtwisseling

6. Teeltplan

Dirks Moestuin

Er is een moment van stand houden en van flexibel zijn. Van inspanning en van ontspanning. Van goede timing en van slechte timing. Niemand zit te wachten op kapot gevroren moestuingroente: de Yin en Yang van een (teelt)plan.