1. Home
  2. Docs
  3. Zeist De Brink
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 3 week 11

Moestuinles 3 week 11

Wat is er afgelopen week gebeurd

De afgelopen week zijn we begonnen met het aanleggen van de bedden. Na het lopen van de paadjes en het verspreiden van compost begint het er steeds meer uit te zien als een moestuin. We hebben het gehad over de compost en waarom we daarvoor hebben gekozen. Er zijn al een hoop zandzakken gevuld waarmee we het landbouwzeil kunnen vastleggen om de bodem te bedekken. Hiermee beschermen we de bodem tegen uitdroging en erosie en voorkomen we dat er onkruid groeit.

Op Stadstuin Zuilen zijn de bedden gedeeltelijk al bedekt met zeil

Wat we deze week gaan doen

Met de voorbereidingen hard onderweg en het weer iets rustiger kunnen we deze week gaan beginnen met planten en zaaien. Meiraapjes, aardpeer, snijbiet, bosui, raapstelen, little gem, andijvie, rode bieten en koolrabi gaan de grond in dit weekend. Deze gaan we wat extra bescherming geven door het af te dekken met vliesdoek of agrocover. Daarnaast gaan we verder met het voorbereiden van de andere bedden door het aanbrengen van compost, het aantrappen van de paadjes en het vullen van zandzakken, waarna we de bodem kunnen gaan afdekken.

Teeltplan

In de eerste les stuurden we al het teeltplan, maar toen had je de tuin nog niet gezien. Nu je een keer op de tuin bent geweest en aan de slag bent geweest met de bedden, gaat het teeltplan misschien wat meer leven. Daarom willen we daar nog een keer wat over toelichten.

Het teeltplan is een schematisch overzicht waarin duidelijk wordt welke plant wanneer, waar geplant of gezaaid wordt. Langs de bovenkant vind je de weeknummers en langs de zijkant zie je de nummers van de bedden. In het schema zie je verschillende letters. DZ staat voor direct zaaien. Deze planten zaaien we in de volle grond. P staat voor planten. Hier gebruiken we voorgekweekte plantjes. O geeft aan wanneer we verwachten dat er geoogst kan worden. Dit is natuurlijk een ideaalplaatje. In de werkelijkheid zullen we altijd een beetje moeten schuiven omdat sommige dingen pas later geoogst kunnen worden dan verwacht. Om te zorgen dat we een beetje speelruimte hebben, hebben we bed 18 in het teeltplan leeg gelaten. Als we onverhoopt groenten nog niet kunnen planten of zaaien omdat de vroege teelt nog niet geoogst kan worden, dan kunnen we hiervoor uitwijken naar het lege bed.

Bekijk hier het Teeltplan de Tuinders 2021

De kruiwagen

De afgelopen week heb je misschien al flink wat afgelopen met dit vernuftige middel. De kruiwagen. Omdat we deze week verder gaan met de bedden aanleggen zal de kruiwagen weer een belangrijke rol spelen in het werk. Daarom vinden we het wel zo leuk om je kort iets te vertellen over de geschiedenis van de kruiwagen. Al in de middeleeuwen werd de kruiwagen in Europa gebruikt. De eerste lattenkruiwagen werd al in 1260 gebruikt! Vroeger werden kruiwagens van houten balken gemaakt en zat er een metalen band om het houten wiel. De kruiwagen was daarmee behoorlijk zwaar. Tegenwoordig worden kruiwagens van veel lichter materiaal gemaakt waardoor je er makkelijker grote hoeveelheden materiaal mee kunt vervoeren.

Maar eigenlijk werd de kruiwagen al rond 200 na. Chr. in China uitgevonden. Deze kruiwagen is anders dan onze huidige Europese variant. Bij de Chinese kruiwagen zit het wiel in het midden van de draagplank en is deze veel groter. Het wiel steekt daarmee door het draagvlak heen. Spullen werden op de plank rond het wiel gestapeld. Dat klinkt misschien onhandig maar eigenlijk maakt deze constructie dat je veel meer gewicht kunt dragen. In China werd deze variant vooral gebruik om groenten over lange afstanden naar de markt te brengen of om gewonden te vervoeren.

In Europa gebruikten de boeren de kruiwagen vooral om mest op hun erf te verplaatsen. Daarom pasten ze het ontwerp aan naar een bak met een wiel. Dat tilt dus wel zwaarder, maar maakt wel dat je meer compost per keer kunt verplaatsen! (bron: Trouw)

Praktische informatie

Tip: met zo meteen meer tijd op de tuin is er ook meer ruimte voor pauze en ontspanning. Prettig om voor jezelf een thermosfles koffie of thee mee te nemen, zeker nu het nog wat frisser is.

Tijd Wat
5 min Welkom
5 min Indeling en taakverdeling
5-10 min Uitleg taken
– Bedden aanleggen
– Zandzakken vullen
– Bedden voorbereiden
– Planten en zaaien
35-40 min Aan de slag
5 min Spullen opruimen en afsluiten
Aanvullende informatie

Mocht je het leuk vinden om al wat meer informatie tot je te nemen dan verwijzen je graag nog naar een aantal hoofdstukken en alinea’s in de reader.

Hoofdstuk 1.5 bodembeheer

Hoofdstuk 1.6 bodemverzorging

Hoofdstuk 6.4 t/m 6.4.5 teeltplan

Raapstelen

De raapstelen behoren tot de zeer vroege voorjaarsgroenten. Deze heldergroene groente wordt in de volksmond ook wel keeltjes genoemd. Raapstelen zijn langwerpige blaadjes op een knapperige steel. De groente heeft wel wat weg van jonge spinazie of rucola. Het is eigenlijk het jonge loof van meiknolletjes, dat met wortel en al geoogst wordt. De smaak is licht pittig. Raapstelen zijn heerlijk om rauw te verwerken in een salade of stamppot, maar je kunt ze ook koken, stoven en roerbakken.