1. Home
  2. Docs
  3. Zeist De Brink
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 7 week 15

Moestuinles 7 week 15

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we het zaaiwerk van de week daarvoor ingehaald, we hebben spitskool geplant en spinazie gezaaid. We zijn verder gegaan met het voorbereiden van de bedden, het verwijderen van graspollen (met name in Zeist) en het verwijderen van kweekgras en andere wortelonkruiden. We hebben ervoor gekozen om nog niet de courgette te planten. Dit omdat het een plant is die erg gevoelig is voor vorst. Na dit weekend lijken de temperaturen wat hoger te worden en kunnen we het gokje wel wagen. Daarnaast hebben we de tuinbonen nog niet kunnen planten omdat ze te klein waren. Misschien kunnen ze deze week wel? Als laatste hebben we nog gewacht met het zaaien van de volgende twee bedden wortels voor meer spreiding van het wieden, uitdunnen en de oogst.

Graspollen en ontkiemt onkruid sterven af onder het zeil (mulchen)

Wat gaan we deze week doen

Naast zaaien en planten gaan we de komende tijd extra aandacht geven aan onkruid. Met het warmer wordende weer gaan onze groenten en kruiden harder groeien, maar ook het onkruid. Om te zorgen dat onze planten hun voorsprong op het onkruid behouden gaan we veel schoffelen en wieden.

Zaaien:
– 2 bedden wortels

Planten:
– courgette en misschien de tuinbonen
– 1 bed venkel
– en het volgende kruidenbed gaan we vol planten met koriander, dille, kervel en maggi

Kijken naar planten

Deze week gaan we naast onkruid ook meer aandacht hebben voor het kijken naar onze planten. Het is een periode waarin het ineens hard kan gaan. De natuur staat in de startblokken, de bloesem wacht op de bijen, overal komen knoppen en kleine blaadjes aan de bomen en onze groenten zijn al goed geworteld en klaar om te gaan. Nu gaat het ook nog eens warmer worden …. spannend!

Kijken naar planten is de manier om de teelt goed in je vingers te krijgen. Elke keer zie je weer iets nieuws, valt je een nieuw detail op. Lees in de reader meer over het kijken naar planten en de ontwikkelingscyclus van zaad tot vrucht.

2. Kijken naar planten

2.1 De ontwikkelingscyclus

Praktische informatie
Tijd Wat
5 min Welkom
5 min Indeling en taakverdeling
5-10 min Uitleg taken en themabehandeling
– Bedden verzorgen
– Bedden voorbereiden
– Planten en zaaien
– Tunnels maken
50-55 min Aan de slag
5 min Spullen opruimen en afsluiten
Herstellende landbouw

Mark Shepard is de auteur van het boek Herstellende landbouw. Hij groeide op op het platteland van de Verenigde Staten in een familie van bosbouwers en boeren. Na studies in ecologie en techniek besloot hij in 1996 de bosbouw te combineren met landbouw en veeteelt. Herstellende landbouw gaat over het verbouwen van voedsel op een manier die veerkrachtig en duurzaam is, ook als hulpbronnen minder beschikbaar worden, ook als er vele extra monden gevoed moeten worden. Het gaat over agrarische ecosystemen die in staat zijn om ons basisvoedsel aan koolhydraten, eiwitten en vetten te leveren, en tegelijkertijd de natuurlijke balans van de grond en omgeving herstellen. Engels (duur 53:08 min).

Dirks Moestuin

De natuur is de shit. Bij gebrek aan ander vertier ontdekken steeds meer mensen hoe mooi het buiten is. Filewandelen in het bos, rijen voor het bloesempark: we willen niks missen van de ontluikende lente. Lees er alles over in Dirks laatste blog: De natuur als attractiepark