Samen

Met 20 ‘tuinders’ verbouwen we gezamenlijk en duurzaam groenten en kruiden op een stuk grond van 500 m2. Samen leer je hoe je succesvol verse groenten kunt kweken waar je zelf van kan genieten.

Elke week kom je samen en leer je wat er allemaal komt kijken bij moestuinieren. Je hoeft alleen maar met goede moed aanwezig te zijn, want de rest is geregeld. Een ervaren tuinder ondersteunt de groep en voorziet in alle kennis, kunde en materialen. Omdat een tuin natuurlijk ook de andere dagen doorgroeit, kunnen deelnemers zelf ook op andere momenten werken in de tuin. Door middel van een platform is iedereen altijd op de hoogte van wat er moet gebeuren en wat anderen al gedaan hebben.

De Tuinders is een community van mensen die graag willen leren moestuinieren en met elkaar kennis willen uitwisselen. Het doel is een landelijk netwerk van kleinschalige moestuinen en tuindersgroepen die met elkaar informatie en ervaringen uitwisselen.

Duurzaam

Steeds meer mensen zijn actief bezig met de oorsprong van hun voedsel en willen hier vaker bewuste keuzes in maken. Als deelnemer leer je hoe je zelf gezond voedsel kweekt. Op die manier leer je meer over de keten van eten en de impact hiervan op onze leefomgeving.

Daarbij worden de principes van de biologische landbouw gehanteerd. We gebruiken biologisch zaad en plantgoed. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen, ook geen biologische. Met een gezonde bodem als basis zorgen wij goed voor de bodem door die aan te vullen met compost en (indien nodig) mineralen. Verder laten we de bodem zoveel mogelijk met rust. Er wordt dus niet geploegd of gespit en er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest. Periodiek doen we een bodemonderzoek om te kijken of we nog goed bezig zijn. Hoe gezonder de bodem, hoe gezonder ons gekweekte voedsel.

Gezond

30 weken je eigen geteelde biologische groenten en kruiden! De wekelijkse opbrengst per deelnemer voorziet in een groot deel van de wekelijkse behoefte aan groente voor een gemiddeld huishouden om lekker en gevarieerd van te eten. We werken op een biologische manier waardoor je altijd gifvrije groenten en kruiden hebt. Dat is goed voor jouw gezondheid en die van het milieu.

Daarnaast ben je lekker actief buiten bezig met als gevolg een fitter, slanker en gespierder lichaam. Uit onderzoek blijkt tuinieren ook een goede oplossing te zijn tegen stress. Het vermindert bijvoorbeeld twee keer zo snel de hoeveelheid stresshormonen ten opzichte van bijvoorbeeld binnen iets lezen. Goed dus voor je mentale evenwicht en goed voor een betere nachtrust. Moestuinieren is daarom een mooie stap richting een gezondere leefstijl!