Kleur op je bord: eetbare bloemen!

Kleur op je bord: eetbare bloemen! - In deze blog schrijft groene duizendpoot Saskia van Gelderen (agro-ecologische tuinder, kunstenaar en patissier) over haar voorliefde voor eetbare bloemen, favoriete soorten en tips hoe ze creatief te gebruiken in de keuken..

Share
De bodem is de basis

De bodem is de basis - Een mooie en gezonde tuin begint met een goede verzorging van de bodem. Deze bodem is immers de basis voor je moestuin, de planten die erin groeien en de beestjes die er leven. Lees in dit artikel hoe wij voor de bodem zorgen door het toevoegen van een rijke biologische tuinaarde-compost..

Share
Biodiversiteit balanceren

Biodiversiteit balanceren - Plaagbeestjes kunnen voor aardig wat kriebels en schade aan onze gewassen zorgen. Door biodiversiteit te bevorderen, krijgen plaaginsecten minder kans. Het idee hierachter is dat een natuurlijke vijand de populatie van een plaaginsect in toom houdt..

Share
de Theetuin(ders)

de Theetuin(ders) - In een van onze moestuinen (Utrecht Zuilen) kregen we de kans deze zomer een kruidentheetuin aan te leggen. Pal naast onze moestuin was een stuk grond van 50m2 beschikbaar. Michiel en Annemiek, de begeleiders van deze moestuin, wilden graag een theetuin aanleggen..

Share
Knoflookpasta met venkel

Knoflookpasta met venkel - Wat kunnen we weer genieten van de venkelknollen deze periode. Ze zijn er in overvloed! Gelukkig blijft de groente in de koelkast wel een week goed. Met haar anijsachtige, specifieke smaak, is het een heerlijke en aparte groente. Multifunctioneel, want te gebruiken in zoete en hartige gerechten. Stoven, koken of bakken.

Share
Paddenstoelen kweken in de moestuin

Paddenstoelen kweken in de moestuin - Inmiddels is het winter en is het rustig op de tuin. Het seizoen van overvloed is voorbij en de natuur heeft zich teruggetrokken. De eerste paddenstoelen die in de herfst na de regen uit de grond schieten zijn altijd weer een smaakvolle verrassing..

Share
Onkruid of vrijwillig kruid?

Onkruid of vrijwillig kruid? - Iedereen kent het, de repeterende arbeid die onkruid wieden is. Vaak worden zorgvuldig alle opkomende plantjes in tuinbedden of voegen weggehaald en ver weggestopt. Maar is onkruid echt zo slecht als we denken? Is het echt on-kruid? Of hebben deze kruiden een verborgen nut?

Share
Wilde bijen naar je moestuin lokken

Hoe lok je wilde bijen en insecten naar je moestuin? - Dat is veel eenvoudiger dan je denkt. Eerst even iets over de rol van de bijen in de moestuin en wie zijn het eigenlijk die bijen. Bijen zijn de hele dag bezig met het verzamelen nectar en stuifmeel. Dat vinden ze op de bloemen van bomen, struiken, bloemen en groenten zoals tuinbonen,  snijbonen, kapucijners, tomaten en vooral tuinkruiden.

Share
De gang der dingen

De gang der dingen - Het is wonderlijk dat een tuin onderhouden zo’n invloed kan hebben. Ruim een jaar geleden zijn we verhuisd uit de stad met een bescheiden tuin met wat tomaten, paprika en sla in een kasje naar het land van Maas en Waal. De tuin is 50 keer zo groot. Er is een redelijke grote kas bij, een boomgaardje en een moestuin. Een droom die is uitgekomen..

Share
Bloemen in de moestuin: mooi en waardevol

Bloemen in de moestuin: mooi en waardevol - Zeg nou zelf: het is prachtig om naast je groentes een strookje met bloemen in je moestuin te hebben staan. Maar het neemt wel een stukje van je tuin in die je niet kunt gebruiken voor je groenteteelt. Toch is het heel waardevol om bloemen in je tuin te hebben..

Share
Wen er maar aan, haas

Wen er maar aan, haas - Ik maakte het hek open, ik was vanochtend de eerste. Een goed moment om elkaar beter te leren kennen, leek me, de tuin en ik. Links en rechts passeerde ik fris gespitte tuintjes. Het was koud, nog zweterig van het fietsen begon ik te rillen. Ineens sprong er een haas tevoorschijn, hij kruiste mijn pad en dook de houtwal in. Op dit soort momenten val ik uit mijn rol..

Share
Verven in de moestuin: duurzame schildertips

Verven in de moestuin: duurzame schildertips - Zo af en toe heb je een schilderklus in je moestuin. Een schuurtje, moestuinbakken of een tuinkast van hout wil je beschermen tegen vocht en schimmel en wellicht ook een leuk kleurtje geven. In dit artikel stellen we 6 vragen om je te helpen bij het maken van duurzame verfkeuzes.

Share
Geen kikkerregen in ons kikkerlandje

Geen kikkerregen in ons kikkerlandje - Thuis voor de buis met corona. Gelukkig niet ernstig ziek, maar wel een paar daagjes te lamlendig om te werken. Ik kijk een aantal films waaronder Magnolia met Tom Cruise uit 1999. In deze film zit een fascinerende scène waarin het heel hard regent. Niet alleen waterdruppels, maar ook kikkers..

Share
De juiste afstand

De juiste afstand - Regendruppels besproeien mijn gezicht. Ik doe mijn mondkapje weer af en adem de frisse lucht naar binnen. Ik wou dat ik niemand meer uit de weg hoefde te gaan, dat ik mensen weer zonder twijfel een knuffel kan geven. In de verte hoor ik "papier hier, papier hier". In de lucht zie ik de Thaise tempel langzaam ronddraaien. Als het harder gaat regenen, loop ik een souvenirwinkel in

Share
Oranje boven

Oranje boven - Nooit eerder heb ik een carrot cake gemaakt. Het oranje schaafsel loopt als een Hans en Grietje spoor door de keuken. Ik heb überhaupt nog nooit een taart gemaakt. Ik veeg het zweet van mijn voorhoofd waarna het witte bloem achterblijft in mijn haren. Maar met de grote hoeveelheid geoogste wortelen in mijn koelkast, voel ik me bijzonder gemotiveerd om de variatie op te zoeken. Bovendien is mijn zoon zaterdag jarig

Share
Praten met planten

Praten met planten - Het is borreltijd met een aantal oud-collega's. Onder begeleiding van een bescheiden portie hemelwater, loop ik vrijdagavond naar het taplokaal. Na onze QR code check proeven we de eerste speciaalbiertjes, wijntjes en borrelhapjes. Ton vertelt over zijn nieuwe baan en Jacob praat over zijn nieuwe huis in Ede, het hippe place-to-be aan de rand van de Veluwe

Share
Pijn is fijn!

Pijn is fijn! - chilipepers & het inmaken van groente - "Hoe pittig zijn deze?" Maaike kijkt naar het kleine potje in mijn hand. "Dat weet ik niet precies. Elk persoon ervaart het natuurlijk weer anders. Anders probeer je er toch eentje?" Wat een goed idee, gewoon proberen!

Share
De Yin en Yang van een (teelt)plan

De Yin en Yang van een (teelt)plan - Na een paar weken zand, zee en zon in Frankrijk, wroeten mijn vingers weer helemaal zen door de ontnuchterende aarde. Onze moestuin heeft zich niets aangetrokken van het matige zomerweer, want er is veel te oogsten. Van bietjes, mais, radijs en sla tot een waar assortiment van bonen. Haricot verts, sperziebonen, snijbonen en zelfs yin yang boontjes

Share
Meer controle op je leven met een moestuin

Meer controle op je leven met een moestuin - Onder het genot van een avondzonnetje en een glas fruitige rosé overzie ik mijn dag. Ik probeer Tom, een vriend, enig medelijden te ontlokken met mijn gemopper. Nadat ik 's ochtends een paar uur heb gestofzuigd en opgeruimd, struikelde ik 's middags weer over de troep: een verdwaalde sjoelbak

Share
De kunst van het kijken

De kunst van het kijken - Ken je dat gevoel, toen je als klein kind aan het wachten tot je eindelijk jarig was? De slapeloze nachten vooraf, de voorpret, die spanning, de nieuwsgierigheid of je de gevraagde cadeautjes zou krijgen? Datzelfde gevoel had ik toen de musea weer open gingen. Raar, vond ik zelf ook, want zo'n museumfanaat ben ik niet

Share
Het risico van opruimen

Het risico van opruimen - Het komt uit Australië, het is van leer, 10 cm breed, 15 cm lang, 3 cm dik en ik ben het kwijt. Bestand tegen vocht én zand door een ingenieuze rits kostte het me €125,-  Impulsiviteit was zeker van toepassing, maar ik heb er nooit spijt van gehad. Het bewaart mijn plastic, mijn huissleutel, mijn winkelwagenmuntje en een enkele keer wat losgeld

Share
Tomatendieven en tomaten dieven

Tomatendieven en tomaten dieven - Tomaten waren vroeger geel en giftig. Van oorsprong kwamen de xitomatl uit Mexico en omstreken, waar ze als sierplanten werden geteeld. Met de Spanjaarden kwamen ze naar Europa, waar de Fransen en Italianen er rond 1750 achter kwamen dat de pomo d'oro (Italiaans voor gouden appel) wél eetbaar was

Share
de Hitsigheid van bloemen

de Hitsigheid van bloemen - "Dus jij beweert dat deze fresia's wél bijen aantrekken?" Ik wijs naar het actiebord, terwijl ik de zweetdruppels over mijn gezicht voel lopen van de hitte. Op het naambordje van de tuincentrummedewerker staat met hoekige letters Whitney. Ze schudt even haar blonde paardenstaart en fronst haar wenkbrauwen. "Dat staat daar toch?"

Share
Koken met moestuingroente – Bokito stijl

Koken met moestuingroente - Bokito stijl - Thuisgekomen van de moestuin is het lunchtijd en ik heb honger. Niet van 'ik zou wel wat lusten', maar van 'ik moet snel eten anders daalt mijn glucose niveau te veel en krijg ik de shakes'. Wat ga ik maken? Ik pak een bescheiden selectie van mijn eerste moestuinoogst. "Moet je kijken", zeg ik tegen mijn vriendin. "Ben je toch bij Appie geweest?" "Nee, dit komt vers van het land!"

Share
Allemaal beestjes

Allemaal beestjes - Op zondagochtend begint mijn dochter van 11 jaar over een hondje. Zo'n knuffelkont die je vrolijk tegemoet komt rennen wanneer je thuis komt. Zo'n trouwe viervoeter die gromt als er iemand aan de deur staat. Lastig om te weigeren, zeker als haar vriendin een heuse pony in de achtertuin heeft staan. Toch lijkt het me geen goed idee.

Share
De kortere route is bijna altijd doodlopend

De kortere route is bijna altijd doodlopend - Afgelopen week las ik een stukje over bodybuilders die hun vrouw niet zwanger kunnen maken. Vaak is de oorzaak het gebruik van steroïden. De drugs zorgen in een rap tempo voor een goddelijk lichaam, maar ook voor 90% kans op onvruchtbaarheid. Ondanks de risico's blijft de verleiding groot om een kortere route te nemen.

Share
De natuur als attractiepark

De natuur als attractiepark - Elke dag leveren we strijd. Tegen ons slaapgebrek als de Nespresso weer doorloopt zonder cupje. Tegen het virus met een vaccinatie om vervolgens 40 °C koorts te hebben. Tegen de vliegtuigmaatschappij die na annulering je ticket weigert terug te betalen.

Share
Hunger gap

Hunger gap - Officieel is de lente begonnen en overal om ons heen komt de natuur tot leven. Allerlei lente bloemen komen op en bomen en struiken lopen uit. We associëren deze periode dan ook met leven en groei. De moestuin is nu nog echter kaal.

Share
Ik ben een vrouw in de modder

Ik ben een vrouw in de modder - Shit, mijn wekker is niet afgegaan. Tien minuten om in mijn auto te komen. Al mijn spieren staan gelijk op spanning, mijn hartslag slaat op hardloopstand en mijn droge mond wordt alleen maar droger. Kop onder de kraan en kleren aan.

Share
Je eerste eigen moestuin

Je eerste eigen moestuin - Bij de Appie ga ik altijd voor de voorverpakte groente. Mijn favoriet is de vierhonderd gram gewassen en gesneden –, ik hou van de snelheid en het gemak waarmee ik binnen een handomdraai een maaltijd op tafel zet.

Share
Samen biologische groenten telen in Utrecht

Samen makkelijk je eigen lokale biologische groenten telen in Utrecht Begin maart gaat het nieuwe moestuin initiatief van de Tuinders van start bij de Stadstuinen Zuilen en Plutodreef van Utrecht Natuurlijk.

Share