Stadstuin Plutodreef

  1. Home
  2. Docs
  3. Stadstuin Plutodreef
  4. Welkom

Welkom

Welkom bij de Moestuincursus XL op Stadstuin Plutodreef

Je gaat deelnemen aan de Moestuincursus XL van de Tuinders en Utrecht Natuurlijk. Ontzettend leuk dat je met ons meedoet. Via deze weg willen we je vast wegwijs maken in de lesopzet van het komende jaar. Of je nu al vaker met een moestuin bezig bent geweest of voor de eerste keer gaat proberen iets te kweken, met deze moestuincursus leert iedereen groente kweken op zijn eigen niveau.

Utrecht Natuurlijk

De cursus wordt gegeven op Stadstuin Zuilen en Stadstuin Plutodreef van Utrecht Natuurlijk. Jij hebt gekozen voor een van deze twee locaties. Naast cursussen organiseert Utrecht Natuurlijk ook andere ‘groene’ activiteiten op deze tuinen. Kijk hiervoor op de activiteitenkalender van onze website. Op de tuin kom je ook vrijwilligers van ons tegen, die helpen bij de activiteiten en bij het beheer en onderhoud van de tuin. Kom je door de week op de tuin, dan ontmoet je zeker schoolkinderen van scholen uit de buurt die hier hard aan het werk zijn in hun schooltuintje.

Sinds het voorjaar van 2018 heeft Stadstuin Zuilen een pluktuin. Bezoekers plukken hier, tegen een kleine vergoeding, een eigen bosje bloemen. Een groep vrijwilligers onderhoudt deze pluktuin en zorgt dat er in het zomerseizoen op zondag mensen aanwezig zijn om aanwijzingen en tips te geven. Ook is er een Theetuin met een zonnig terras waar bezoekers terecht kunnen voor een kopje thee of koffie met een lekker zelfgemaakt taartje, meestal met producten van de tuin.

Wij, medewerkers en vrijwilligers van Utrecht Natuurlijk, zien er naar uit om jullie te ontmoeten en samen te zorgen voor een levendige tuin waar veel te beleven is.

Moestuincursus XL

Met de Moestuincursus XL tuinier je een heel seizoen met een groep op een tuin van 500 m2. Een ervaren tuinder heeft voor de tuin een mooi teeltplan opgesteld, zodat je 30 weken lang een gevarieerd groentepakket mee naar huis kunt nemen. Daarnaast begeleidt deze tuinder de groep en leer je als deelnemer semiprofessioneel moestuinieren. Je leert niet alleen praktische vaardigheden rondom moestuinieren, maar je krijgt ook achtergrondinformatie. Er zijn zeer verschillende manieren van tuinieren en voor allerlei zaken kun je diverse aanpakken kiezen. Om jou de handvatten te geven om straks zelf te bepalen hoe jij wilt moestuinieren, geven wij je graag wat extra informatie.

In de lessen kiezen wij zelf voor een biologische semi professionele aanpak. Dit betekent dat we zonder chemische bestrijdingsmiddelen werken, maar wel met andere duurzame manieren van plantbescherming. Op die manier neem jij straks mooie, goed gevulde en gezonde groentepakketten mee naar huis. Elke week krijg je van te voren een kort overzicht van de komende les. Hierin vind je wat je praktisch die week in de les gaat doen en welk thema we gaan behandelen. Als je het leuk vindt, kun je dan alvast wat achtergrondinformatie lezen uit de bijbehorende reader die we voor je beschikbaar stellen. We kunnen natuurlijk niet alles van tevoren voorspellen. Daarom kijkt de tuinder ook elke week wat er nog aan extra werkzaamheden kan worden gedaan. 

Digitaal heb je nu toegang tot de lesvoorbereiding voor elke les, de reader met achtergrondinformatie en een kennisbank met extra informatie over de groenten en kruiden die je teelt. Daarnaast delen we door het jaar heen ook interessante artikelen en recepten. Zo willen wij moestuinieren leuk, leerzaam en gemakkelijk voor je maken. Wij wensen je heel veel plezier!

de Tuinders en Utrecht Natuurlijk