1. Home
  2. Docs
  3. Reader de Tuinders
  4. Voorwoord

Voorwoord

Welkom bij de Tuinders. Er zijn een hoop redenen op te noemen waarom je meer van groenteteelt zou willen weten en waarom je er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Wij willen jou graag de handvatten geven voor een gezonde groene levensstijl, door samen, buiten met lokale groenteteelt bezig te zijn.

Deze reader is bedoeld als ondersteuning voor het moestuinieren. Het is onmogelijk om de alomvattendheid van de natuur en hoe daarmee om te gaan op te schrijven. Wij beperken ons in deze reader, naast een korte basis, tot de werkwijze die wij met de Tuinders toepassen.

We beginnen met de Bodem, de basis van de vruchtbaarheid. Vervolgens gaan we Kijken naar planten om te onderzoeken welke onderdelen eten we van welke plant. Daarnaast gaan we verschillende technieken en middelen gebruiken om de kansen op een wekelijkse volle groentetas te vergroten. We gaan Teeltbescherming toepassen en onkruid (ongewenste planten) aanpakken. We gaan het kort hebben over de Vruchtwisseling, eerst verbouwen we bijvoorbeeld bloemkool en daarna wortels. We bespreken het belang van vruchtwisseling en de verschillende manieren hoe we hiermee om gaan. Uiteindelijk bespreken we met de Teeltplanning wanneer we welke groente gaan telen en eindigen we met Composteren. Het recyclen van organisch materiaal (groent-, fruit en tuinafval).

We beginnen klein en accepteren dat groeien tijd kost. Met inzicht, liefde en aandacht zal ons werk worden beloond met heerlijke verse biologische groente.

Veel plezier bij de Tuinders!

Rik, Maaike, Frank en Vincent

Team de Tuinders