1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2022
  5. Moestuinles 7 week 15

Moestuinles 7 week 15

Wat is er afgelopen week gebeurd

We hebben drie soorten aardappels gepoot met daartussen zigzaglijnen met tuinbonen. Dit is een vorm van intercropping waar je in een eerdere les al meer over kon lezen. Met intercropping zetten we planten bij elkaar in een bed die elkaar versterken en zorgen voor meer diversiteit aan voedingsstoffen in de bodem. Daarnaast hebben we een hoop gezaaid en zaaiwerk van eerdere weken ingehaald.

Wat gaan we deze week doen

We gaan verder met het zaaien en planten van groenten, kruiden en bloemen. In Nederland koken we over het algemeen niet met enorm veel kruiden, in elk geval niet vaak met inheemse kruiden. Op de tuin zetten we juist wel heel wat kruiden neer. Met heel veel meer inheemse kruiden kun je namelijk ook heerlijk koken. Laat de basilicum eens staan en ontdek ook eens kruiden als kervel. We zullen hier ook nog recepten voor meegeven als we de kruiden kunnen gaan oogsten. We moeten inmiddels het onkruid wat meer in de gaten gaan houden. We hebben nu dagen met neerslag maar ook zonnige dagen. Alle planten worden blij van zon en water, dus ook de ongewenste planten.

Week 15 Wat
Planten courgette, biet, venkel, bloemkool, koriander, dille, kervel
Zaaien klaproos, spinazie, radijs

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar gaan telen.

Kijken naar planten

Deze week gaan we meer aandacht hebben voor het kijken naar planten. Het is een periode waarin het ineens hard kan gaan. De natuur staat in de startblokken, de bloesem wacht op de bijen, overal komen knoppen en kleine blaadjes aan de bomen en onze groenten zijn al goed geworteld en klaar om te gaan. We gaan dit seizoen leren om goed te kijken naar onze groenten. Er valt namelijk een hoop te zien aan onze planten. Als je weet hoe je moet kijken, vertelt de tuin jou wat het nodig heeft. Nu we echt een warmere periode in gaan kan de tuin ineens heel hard gaan groeien en dan kunnen we al bijna de eerste groenten gaan oogsten!

Reader

2. Kijken naar planten

2.1 De ontwikkelingscyclus

Watervriendelijke moestuin

We hebben wel gemerkt dat het weer over de weken flink kan verschillen. De eerste moestuinweken was het stralend weer en was er nauwelijks neerslag. Inmiddels hebben we ook weer wat weken met regen, hagel en sneeuw achter de rug. Dit wisselende weer vraagt van onze tuin ook nog al wat. Ook voor je eigen tuin is het fijn om te zorgen dat je deze watervriendelijk inricht. In dit artikel vind je tien tips om je tuin watervriendelijk in te richten.