1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 3 week 11

Moestuinles 3 week 11

Wat er afgelopen week is gebeurd

We zijn verder gegaan met het voorbereiden van de bedden en hebben de eerste groenten mogen zaaien! Om de jonge plantjes te beschermen hebben we er tunnels van doek overheen gezet zodat ze net wat meer tegen het weer beschermd worden. Daarnaast zorgt het doek er ook voor dat hongerige vogels niet meteen onze jonge plantjes uit de grond trekken en opeten. Het ziet er nog niet zo gezellig uit, maar later hebben we hier alleen maar profijt van.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we verder met het voorbereiden van de bedden zoals we dat de afgelopen weken ook hebben gedaan. Daarnaast gaan we ook weer verder met het planten en zaaien van groenten. Deze week zetten we andijvie, little gem, koolrabi en pootuitjes. Uien kennen we allemaal, maar lang niet iedereen is bekend met little gem en koolrabi. Little gem is een slasoort die zich bij uitstek laat lenen om te grillen en koolrabi is een heerlijke groente om rauw door de salade te eten. Kijk vooral even in de kennisbank voor meer informatie over deze groenten. 

Week 11 Wat
Planten andijvie, little gem, koolrabi wit
Zaaien asianmix
Poten pootui rood en geel

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Netjes planten

Vanaf nu gaan er ongeveer om de week nieuwe planten de grond in. We gaan letten op de plantafstand zodat de planten de ruimte krijgen die ze nodig hebben om te groeien. hiervoor gebruiken we de ”balken met schroeven”, touwtjes en een meetlint. Door netjes recht te planten zorgen we dat we later makkelijk kunnen schoffelen en niet hoeven te zigzaggen door de planten heen. We gaan erop letten dat de wortels van de planten goed contact maken met de bodem. Hierdoor kunnen ze snel verder wortelen. Tot slot geven we ze nog wat extra bescherming, naarmate de planten groter worden en de kans op nachtvorst voorbij is (half mei) zal deze extra bescherming minder nodig zijn. Met dat er nu planten in de grond staan moeten we op gaan letten of ze wel genoeg water krijgen. De afgelopen periode heeft het nog regelmatig geregend. Het is voor nu nog vochtig genoeg, maar de lente is begonnen en warmer, droger, zonniger weer ligt in het verschiet. Ter voorbereiding hierop kan je in de reader alvast lezen over waterstress en watergeven.

Lesindeling
Tijd Wat
5 min Welkom en mededelingen
15 min Rondje tuin en themabehandeling
5-10 min Wat gaan we doen, uitleg en taakverdeling:
– Bedden voorbereiden
– Planten en zaaien
– Bedden verzorgen en water geven
40 min Aan de slag
5-10 min Pauze momentje, taken herverdelen
40 min Aan de slag
10 min Spullen opruimen en afsluiten
Zorg voor de grond 

Een moestuin met een gezonde grond is een moestuin waar je, als het goed is, mooi van kunt oogsten. Maar hoe zorg je nu dat de grond in de moestuin gezond is. Een belangrijke stelregel daarbij is dat je weer net zoveel voeding in de bodem brengt als dat je eruit trekt met jouw gewassen. Het is dus belangrijk te zorgen dat er altijd genoeg organisch materiaal in de grond is. Een mooie manier daarvoor is compost aanbrengen. Die compost kun je over het jaar ook zelf creëren door de groenresten van de planten te laten composteren. Zo blijft de cirkel rond op de tuin. De planten onttrekken voedingsstoffen aan de bodem en geven dit later als compost weer terug.

Een andere manier om ook voor de grond te zorgen is door deze zoveel mogelijk bedekt te houden. Aan het begin van het seizoen begin je met een kale tuin. Dit is helemaal geen natuurlijke staat van de grond. De natuur streeft er altijd naar de grond zoveel mogelijk bedekt te hebben. Denk aan mossen en bodembedekkers. In een bos zie je onder de bomen ook altijd allerlei soorten grondbedekking, en maar zelden grote vlakken kale aarde. Om goed voor de bodem te zorgen is het dus fijn deze af te dekken, wij doen dat met afdekzeil. Het duurt immers even voordat je al je planten gezaaid hebt. Het zeil laat je liggen op de bedden die je nog niet gebruikt. Zodra je gaat planten haal je het eraf. Het zeil zorgt ervoor dat de grond niet uitdroogt doordat het water tegen het zeil condenseert en weer terug de grond in druppelt. Daarnaast zorgt het zeil ervoor dat de aarde niet wegspoelt bij een flinke regenbui. Een mooie bijkomstigheid is dat er ook geen ongewenste plantjes kunnen opkomen. Dat scheelt weer in het wieden.

Reader

Voor nog wat meer toelichting op bodembeheer verwijzen we je graag naar onderstaande hoofdstukken in de reader.

1.5 Bodembeheer

1.6 Bodemverzorging

Tuingereedschap

Je komt in de tuin allerlei soorten gereedschap tegen en welk gereedschap gebruik je nu voor welk doel? Om dit duidelijk op een rijtje te zetten hebben wij een artikel gemaakt over gereedschap. Het eerste deel gaat over grondbewerking. Wat is het verschil tussen een spade en een bats? En wat doe je met een cultivator? Klik op deze link om erachter te komen!

Extra informatie

Om meer te leren over aanverwante thema’s dan vind je hieronder nog een aantal filmpjes met extra informatie.

Voor een korte toelichting op het maken van een teeltplan in gezellig Vlaams (duur 3 min).

En voor als je meer wilt weten over de wondere wereld van micro organismen in de bodem. Engels (duur 4:30 min).