Wat is er afgelopen week gebeurd
Vorige week was er heel wat te doen. Boven op de 10 gewassen die we hebben geplant en gezaaid, hebben we ook wat vaste kruidenplantjes in borders gezet. Na het warme weekend hebben we nu een dipje in het weer, het is wisselvallig en aan de frisse kant. Maar het voorjaar is hier, de dagen worden langer en dit zien we in de tuin ook terug aan de ontwikkeling van onze gewassen. De eerste prille kiemen beginnen steeds meer op volwassen, oogstbare planten te lijken. De eerste oogsten komen eraan!
Wat gaan we deze week doen
Vanaf deze week gaan we geleidelijk de borders opschonen en prachtige bloemen zaaien. Twee verschillende bloemenmengsels, een hoge en lage variant en daarbovenop ook nog goudsbloemen en afrikaantjes bij de peultjes en kapucijners. Samen met de mooie bloemen die deze soorten boontjes gaan krijgen belooft het een mooi gezicht te worden waar de bijen van zullen smullen. Ook gaan we een tweede bed bieten zaaien, zodat we ook in de zomer lekker bietjes kunnen eten. Met warmere dagen en nachten zal ook het onkruid een groeispurt gaan maken en zullen we meer moeten gaan wieden tussen onze gewassen en in de borders.
Week 16 | Wat | ||||
Planten | – | ||||
Zaaien | bieten 2 soorten, bloemenmengsel hoog en laag (border), goudsbloem en afrikaantjes |
In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.
Bloemenborders
In al onze tuinen hebben we borders met daarin vaste planten, bloemenmengsels en eetbare bloemen. De borders zijn daar de perfecte plek voor. Niet alleen hebben we extra oogst door bijvoorbeeld de salie, Chinese bieslook, en andere kruiden uit onze borders, ook staan er veel eetbare bloemen tussen zoals cosmea en goudsbloem. Het grootste voordeel van deze borders is misschien wel dat ze zorgen voor biodiversiteit. Ze trekken natuurlijke vijanden aan van beestjes die onze planten aanvallen. Natuurlijke hulptroepen dus!
Water geven
In de tuin staan nu al heel veel jonge plantjes. Dat ziet er ontzettend leuk uit, maar we moeten niet vergeten hoe kwetsbaar deze plantjes nu nog zijn. Ze zijn nog niet diep geworteld en hebben te maken met het grillige weer van april. De ene dag is het zonnig en droog en de volgende dag is het koud en regent het. Dit vraagt veel van de plantjes.
Nu we ook vaker mooie warme dagen hebben, ontstaat de neiging om water te gaan geven. Dat is goed! Maar juist nu is het ook belangrijk om aan de grond te voelen en te kijken of water geven ook echt nodig is. De plantjes hebben in deze fase wat extra aandacht nodig omdat ze nog zo kwetsbaar zijn. We moeten dus opletten met te weinig en te veel water geven. We moeten echt gaan leren kijken naar de tuin.
Wil je een indicatie krijgen over hoe vochtig de grond is? Volg dan de volgende stappen:
- Sla de doeken open;
- Steek je vinger in de grond;
- Is de grond nog vochtig dan hoeven de planten nog geen water
- Is de grond droog, dan kunnen ze wel wat water gebruiken
- Zet de sproeier neer en zet de kraan aan;
- Controleer of de sproeier goed is ingesteld qua bereik;
- Laat hem voor 30-45 minuten z’n gang gaan.
Twee keer irrigeren
Met lange droogtes kan je het beste in twee fases water geven. In fase 1 besproei je de grond en zorg je dat deze vochtig wordt. Bij lange droogte wordt namelijk het bovenste laagje op de grond waterafstotend en het zal dan ook niet veel water absorberen. Zorg dus met fase 1 dat je eerst het laagje vochtig maakt zodat het weer water gaat opnemen. Vervolgens ga je in fase 2 nog eens water geven. Deze keer is de toplaag al vochtig en zal het water dat je nu geeft meteen door de grond naar de diepere lagen gaan waar de planten er makkelijk bij kunnen.
In de reader kun je meer lezen over water geven.