1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 1 week 9

Moestuinles 1 week 9

Welkom

Welkom bij de eerste les van de Tuinders. Dit jaar komt elke week een digitale les beschikbaar met alle informatie voor de komende les. We vertellen je wat er gezaaid en geoogst wordt, welke thema’s er spelen en wat we met elkaar gaan doen op de tuin.

In deze omgeving vind je ook de digitale reader. Dit is een klein naslagwerk met allerlei achtergrondinformatie voor het moestuinieren. Daarnaast vind je in de digitale omgeving ook alle informatie van de planten die we op de tuin planten en zaaien. Tot slot hebben we ook recepten en allerlei wetenswaardigheden voor jullie hier verzameld.

We beginnen deze weken vooral met kennismaken. We maken kennis met elkaar en met de tuin. De tuin staat in de basis klaar, en met elkaar gaan we de bedden voorbereiden zodat we binnenkort de eerste planten in de grond kunnen zetten. We zorgen dat er een mooie laag compost op de bedden komt zodat onze planten genoeg voeding hebben het komende jaar.

Bodem 

De bestaande tuinen zijn bedekt geweest met organisch materiaal en vanaf eind januari ook met zeil afgedekt. Op deze manier hebben we voedingsstoffen in de bodem gebracht en gehouden en hebben gezorgd dat ongewenste planten geen kans kregen om te groeien.

Als we straks op de tuin aan de slag gaan, gaan we verder met het voorbereiden van de grond en de bedden. Met elkaar zorgen we dat de aarde met compost voorbereid wordt en dat we netjes alle bedden (10 meter x 80 cm) en paden (30 cm) aanleggen. Door de grond af te dekken totdat we deze daadwerkelijk gaan gebruiken om in te zaaien of plantjes in te zetten, zorgen we dat ongewenste planten geen kans krijgen en beschermen we het tegen erosie.

Teeltplan

Hieronder zie je ons uitgewerkte teeltplan. Dit is een schematisch overzicht waarin duidelijk wordt welke plant wanneer, waar geplant of gezaaid wordt. Langs de bovenkant vind je de weeknummers en langs de zijkant zie je de nummers van de bedden. In het schema zie je verschillende letters. Z staat voor direct zaaien. Deze planten zaaien we in de volle grond. P staat voor planten. Hier gebruiken we voorgekweekte plantjes. O geeft aan wanneer we verwachten dat er geoogst kan worden. Dit is natuurlijk een ideaalplaatje. In de werkelijkheid zullen we altijd een beetje moeten schuiven omdat sommige dingen pas later geoogst kunnen worden dan verwacht. Het weer speelt hier een grote rol in.

Om te zorgen dat je wekelijks een leuke hoeveelheid groenten kan oogsten is het nog best een beetje puzzelen op een teeltplan. We willen de grond zo efficiënt mogelijk gebruiken en daarom proberen we verschillende gewassen na elkaar en soms al tegelijkertijd op hetzelfde stuk grond te laten groeien. Daarnaast wil je zorgen dat je verspreid over het jaar groenten kunt oogsten en niet alleen in één maand heel veel te oogsten hebt. Je kunt vast rustig naar het teeltplan kijken. Deze zal straks ook geplastificeerd samen met de schematische teeltplanning op elke tuin te vinden zijn en de tuinder geeft er dan graag meer uitleg over. 

Bekijk hier het Teeltplan en planning 2024.

Lesindeling
Tijd Wat
5 min Welkom en mededelingen
10 min Korte kennismaking
15 min Introductie de Tuinders, werkwijze en rondje tuin
5-10 min Wat gaan we doen, uitleg en taakverdeling:
– Bedden en paden voorbereiden
– Aardperen oogsten en 50 stuks terug poten
30 min Aan de slag
5-10 min Pauze momentje, taken herverdelen
30 min Aan de slag
10 min Spullen opruimen en afsluiten
Reader

Voor wat extra achtergrondinformatie verwijzen we je graag naar de reader. Deze week zijn onderstaande hoofdstukken en alinea’s interessant om door te nemen.

1. Bodem (waar ben ik)

1.2 Zand en klei

4.4.1 Mulchen

Extra informatie 

Hieronder nog een interessante video over No-dig moestuinieren van het videokanaal van Charles Dowding – YouTube pionier op het gebied van modern biologisch bodembeheer.