1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 7 week 15

Moestuinles 7 week 15

Wat is er afgelopen week gebeurd

We hebben drie soorten aardappels gepoot, namelijk de Ditta, de Acoustic en de Alouette. Daarbovenop hebben we ook tuinbonen in de aardappelbedden gezaaid en hebben we sjalotten gepoot en daarbij regenboogworteltjes gezaaid. Natuurlijk zijn we verder gegaan met het maken van nieuwe bedden en de paadjes en het schoonmaken van de borders. Deze week hoge temperaturen en aardig wat zonneschijn en dat gaan we ook weer terugzien in hoe snel onze gewassen groeien.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we courgette uitplanten. Courgettes zijn echte kanjers in de moestuin en kunnen wanneer ze het naar hun zin hebben enorme oogsten geven! Courgette is een warmteminnend gewas, en kan dus niet tegen nachtvorst. We zijn vrij vroeg met het planten en nemen hiermee een gokje. Er komen waarschijnlijk nog wel koudere lentedagen en goed om de planten dan lekker warm in te pakken met het klimaatdoek om schade te beperken. Ook gaan we venkel en bloemkool planten! En hebben we genoeg te zaaien deze week: verschillende soorten radijs en een nieuw kruidenbed met bonenkruid, bieslook, borage, nog meer heerlijke peterselie. 

Week 15 Wat
Planten courgette, venkel, bloemkool, prei (nalevering week 13)
Zaaien radijs, bonenkruid, bieslook, borage, platte peterselie, phacelia

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen. 

Bonenkruid en komkommerkruid 

In het nieuwe kruidenbed gaan we onder andere bonenkruid en komkommerkruid (borage) zaaien. Twee wat meer onbekende maar heerlijke kruiden. Bonenkruid smaakt kruidig en peperachtig en wordt zoals de naam al suggereert vaak in bonengerechten gebruikt maar ook voor soepen, vlees, vis en zelfs bij pasta en komkommersalades is dit kruid geschikt. Dat brengt ons overigens bij het volgende kruid, namelijk komkommerkruid. Dit kruid is een prachtige plant met diep blauwe kleine bloemetjes die naar komkommer smaken en waarvan in de Romeinse tijd al over de geneeskrachtige werking ervan werd geschreven. Zeer geschikt voor door salades om het een frisse twist te geven. Tevens zien de bloemen er ook heel erg mooi uit als garnering op een soepje of voorgerecht. 

Kijken naar planten

Deze week gaan we meer aandacht hebben voor het kijken naar planten. Het is een periode waarin het ineens hard kan gaan. De natuur staat in de startblokken, de bloesem wacht op de bijen, overal komen knoppen en kleine blaadjes aan de bomen en onze groenten zijn al goed geworteld en klaar om te gaan. We gaan dit seizoen leren om goed te kijken naar onze groenten. Er is namelijk een hoop te zien aan onze planten. Als je weet hoe je moet kijken, vertelt de tuin jou wat het nodig heeft. Nu we echt een warmere periode in gaan, kan de tuin ineens heel hard groeien en dan kunnen we al bijna de eerste groenten gaan oogsten!

Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar onderstaande alinea’s in de reader.

2. Kijken naar planten

2.1 De ontwikkelingscyclus

Watervriendelijke moestuin

We hebben wel gemerkt dat het weer over de afgelopen weken flink kan verschillen. Na de natte maand februari is maart qua neerslag toch redelijk normaal verlopen. Het weer was wisselvallig, maar hele grote hoeveelheden neerslag bleven uit. Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 1901, het begin van de KNMI metingen. De maand kende geen enkele vorstdag, wat slechts één keer eerder is voorgekomen. Inmiddels hebben we gelukkig ook steeds meer zonneschijn maar tussendoor kan er nog veel neerslag vallen. Dit wisselende weer vraagt van onze tuin ook nogal wat. Ook voor je eigen tuin is het fijn om te zorgen dat je deze watervriendelijk inricht. In dit artikel vind je tien tips om je tuin watervriendelijk in te richten.