1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2023
  5. Moestuinles 7 week 15

Moestuinles 7 week 15

Wat is er afgelopen week gebeurd

We hebben drie soorten aardappels gepoot, namelijk de twister, de alouette en de agria. Daarbovenop hebben we ook tuinbonen in de aardappelbedden gezaaid en hebben we sjalotten gepoot en daarbij worteltjes gezaaid. Natuurlijk zijn we verder gegaan met het maken van nieuwe bedden en de paadjes. De temperaturen zijn nu echt wat beter aan het worden en dat gaan we ook weer terug zien in hoe snel onze gewassen gaan groeien. 

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we courgette uitplanten. Courgettes zijn echte kanjers in de moestuin en kunnen wanneer ze het naar hun zin hebben enorme oogsten geven! Ook gaan we weer drie soorten bietjes planten. Omdat we dit al eens eerder hebben gedaan, kunnen we over een langere periode bieten oogsten. Ook gaan we venkel en romanesco planten! Deze laatste lijkt op een kruising tussen een bloemkool en broccoli maar is uniek van vorm door de torentjes die gevormd worden. Ook hebben we genoeg te zaaien deze week: radijs, bonenkruid, bieslook, borage, nog meer heerlijke peterselie. En we gaan voorbereidingen treffen voor de paddenstoelen teelt!

Week 15 Wat
Planten courgette, bieten 3 soorten, venkel, romanesco
Zaaien radijs, bonenkruid, bieslook, borage, platte peterselie, phacelia
Prepareren paddenstoelen (broed)

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen. 

Paddenstoelen 

Deze week gaan we bij de Tuinders voor het eerst paddenstoelen kweken! De blauwplaat stropharia paddenstoelen zullen samen met aardbeien en stengelui (combi w17) een moestuinbed in beslag nemen. Per tuin krijgen we twee zakken ‘paddenstoelenbroed’, dat is het schimmeldradennetwerk, ook wel mycelium genoemd, wat op een op voedingsbodem is geënt. De paddenstoelen zullen in ons bed verder groeien op stro wat er tegelijkertijd voeding is en ervoor zorgt dat onze aardbeien mooi blijven. Belangrijk is zodra het paddenstoelenbroed in de grond zit is dat de grond goed vochtig blijft. Als we alles goed hebben gedaan verwachten we onze eerste paddenstoelen vanaf september. 

Bonenkruid en komkommerkruid 

In het nieuwe kruidenbed gaan we onder andere bonenkruid en komkommerkruid zaaien. Twee wat meer onbekende maar heerlijke kruiden. Bonenkruid smaakt kruidig en peperachtig en wordt zoals de naam al suggereert vaak in bonengerechten gebruikt maar ook voor soepen, vlees, vis en zelfs bij pasta en komkommersalades is dit kruid geschikt. Dat brengt ons overigens bij het volgende kruid, namelijk komkommerkruid. Dit kruid is een prachtige plant met diep blauwe kleine bloemetjes die naar komkommer smaken en waarvan in de Romeinse tijd al over de geneeskrachtige werking ervan werd geschreven. Zeer geschikt voor door salades om het een frisse twist te geven. Tevens zien de bloemen er ook heel erg mooi uit als garnering op een soepje of voorgerecht. 

Kijken naar planten

Deze week gaan we meer aandacht hebben voor het kijken naar planten. Het is een periode waarin het ineens hard kan gaan. De natuur staat in de startblokken, de bloesem wacht op de bijen, overal komen knoppen en kleine blaadjes aan de bomen en onze groenten zijn al goed geworteld en klaar om te gaan. We gaan dit seizoen leren om goed te kijken naar onze groenten. Er is namelijk een hoop te zien aan onze planten. Als je weet hoe je moet kijken, vertelt de tuin jou wat het nodig heeft. Nu we echt een warmere periode in gaan, kan de tuin ineens heel hard groeien en dan kunnen we al bijna de eerste groenten gaan oogsten!

Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar onderstaande alinea’s in de reader.

2. Kijken naar planten

2.1 De ontwikkelingscyclus

Watervriendelijke moestuin

We hebben wel gemerkt dat het weer over de afgelopen weken flink kan verschillen. Maart was een vrij zachte, maar ook sombere en uiterst natte eerste lentemaand. Vooral de eerste helft van de maand verliep koud, met op 8 en 10 maart op veel plaatsen sneeuw. Vanaf half maart was het een stuk zachter, maar ook bijzonder nat. Inmiddels hebben we gelukkig ook wat meer zonneschijn maar tussendoor valt er nog veel neerslag. Dit wisselende weer vraagt van onze tuin ook nogal wat. Ook voor je eigen tuin is het fijn om te zorgen dat je deze watervriendelijk inricht. In dit artikel vind je tien tips om je tuin watervriendelijk in te richten.