1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 9 week 17

Moestuinles 9 week 17

Wat is er afgelopen week gebeurd

Vorige week hebben we aandacht besteed aan de borders. We hebben gras en ongewenste wildgroei uit de borders weggehaald en deze vervangen door twee mooie bloemenmengsels die ervoor gaan zorgen dat er veel bestuivers naar onze tuinen zullen komen. Die bestuivers gaan dan ook weer langs onze gewassen zoals de courgette of aardbei waar wij vervolgens dan weer de vruchten van oogsten! Ook zijn er goudsbloem en afrikaantjes zaden bij de peultjes en kapucijners gezaaid, deze eetbare bloemen worden een mooie onderbegroeiing. En er is een nieuw bed ingezaaid met twee soorten bieten.

Wat gaan we deze week doen

Deze week mogen we weer gaan planten, We gaan een heel bed bleekselderij planten en zal er een nieuwe combinatieteelt van rode en witte kool samen in een bed komen. Daarnaast gaan we de bestaande aardbeienbedden (eventueel) nog licht bemesten en nieuwe stro aanbrengen zodat onze toekomstige aardbeien niet de grond raken en gaan rotten. Door het frisse verloop van april loopt de groei van onze gewassen iets achter, maar naar verwachting gaan de temperaturen stijgen en kunnen we volgende week onze eerste groenten oogsten!

Week 17 Wat
Planten bleekselderij, rode kool, witte kool
Zaaien

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Afgelopen week was ronduit fris en ook meerdere keren lichte nachtvorst, spannend of onze courgettes het enigszins hebben gehouden. Op de tuin in Zeist waren ze lekker warm ingepakt met een extra mulchlaag en het klimaatdoek.

Oogsten hoe en wat 

Bijna elk gewas heeft weer een andere oogstmethode en we gaan er al doende achter komen welk gewas op welke manier geoogst moet worden. Er zijn echter wel een paar methodes die we willen benoemen. 

  • Snijden: Kroppen sla snijd je het beste net onder de krop af. Zo heb je in één keer de hele krop sla die je vervolgens handig mee kan nemen. Bij pluksla kan je zoals de naam al zegt steeds bladeren plukken.
  • Knippen: Gewassen zoals kruiden en bloemen kan je het beste afknippen met een schaartje.
  • Knakken: Bladeren van de boerenkool en palmkool kan je afknakken met je handen. Je pakt ze zo dicht mogelijk bij de steel van de plant vast en trekt het blaadje naar onder. Op deze manier knakt hij meteen van de steel af. Ook maïs kan je op deze manier oogsten. 
  • Graven: Bij sommige gewassen zoals wortelen en pastinaken moet je soms graven om ze goed te kunnen oogsten. Bij aardappelen doe je dit het beste met je handen omdat je ze met een schep of vork snel beschadigd. 

En altijd handig om een losse oogsttas, een groentezakje en/of een afsluitbaar bakje mee te nemen om de oogst in te vervoeren.

Aardbeien 

We hebben vorig jaar op de tuinen de Rowena aardbei geplant, een doordrager voor de volle grond. Dat houdt in dat je er eigenlijk het hele jaar door aardbeien van kan eten maar dat het er niet explosief veel in een keer zijn. Je hebt ook soorten aardbeien die eenmalig dragen. Dat betekent dat ze eenmaal per jaar heel veel aardbeien maken, maar dat je dan weer een jaartje moet wachten voor een nieuwe oogst aardbeien. In de professionele teelt worden aardbeien vaak maar twee of drie jaar gebruikt omdat ze dan de hoogste productie hebben. Na die periode worden de aardbeien weer vervangen door nieuwe planten. Aardbeien zijn echter wel vaste planten en in de realiteit blijven ze na 4 of 5 jaar ook nog wel aardbeien geven. Wat ze ook geven zijn heel veel nieuwe gratis aardbeienplantjes via uitlopers aan de plant. Deze kan je gemakkelijk stekken en weer opnieuw in de grond steken, waarna deze plantjes ook weer aardbeien gaan geven! Zo hoef je na één keer eigenlijk nooit meer nieuwe plantjes te kopen tenzij je een ander soort wil.