Wat is er afgelopen week gebeurd
Afgelopen week hebben we spinazie en prei geplant. De spinazie hebben we nu geplant en zullen we de rest van het jaar gaan zaaien. De prei hebben we diep geplant, hierdoor krijgt het die witte stam. De composthoop begint te krimpen en de bedden die we nog niet gebruiken zijn afgedekt met zeil.
Ook in Zuilen zijn de preiplantjes in keurige rijen met 10 cm afstand geplant
Wat we deze week gaan doen
We gaan veel planten en zaaien dit weekend. We gaan het eerste kruidenbed vol planten, achter de bosuitjes aan komen dille, koriander, kervel en snijselderij te staan. Er gaat weer een bed bieten (gele) en koolrabi geplant worden. En er gaan twee soorten eikenbladsla en andijvie de grond in. Ook gaan we zaaien, radijsjes, meiraapjes en wortels. Ook staan we nog een keer stil bij het thema van vorige week, water geven, en het wordt tijd om het over onkruid te hebben!
Onkruid
Met het warmer en zonniger wordende weer gaan plantjes het steeds meer naar hun zin hebben, ook het onkruid. Kortweg gezegd groeit onkruid veel harder dan onze groenten, ze hebben meer concurrentiekracht. Het is daarom belangrijk om het onkruid binnen de perken te houden. In de reader kan je lezen hoe dat zo is gekomen en over de constante strijd om water, voedsel, licht en ruimte.
Aanvullende informatie
Praktische informatie
Let op: nu we met meer mensen op de tuin zijn moeten we er goed op blijven letten dat we voldoende afstand van elkaar houden en groepsvorming voorkomen. Meer informatie over de coronamaatregelen op de tuin vind je hier.
Tijd | Wat |
5 min | Welkom |
5 min | Indeling en taakverdeling |
5-10 min | Uitleg taken en themabehandeling – Compost rijden – Bedden aanleggen – Bedden onderhouden – Planten en zaaien – Tunnels maken |
35-40 min | Aan de slag |
5 min | Spullen opruimen en afsluiten |
Kervel
Kervel is een kruid dat verwant is aan peterselie en koriander. Het ultieme gerecht met kervel is de kervelsoep. Hierin komt de aparte, licht zoete anijsachtige smaak het beste tot zijn recht. De fijne jonge groene blaadjes zijn heel aromatisch. Kervel wordt meestal geoogst van eenjarige planten omdat de jonge blaadjes het lekkerste zijn. Je kunt kervel het beste in de koelkast bewaren. Het subtiele aroma van kervel verdwijnt snel als je het gebruikt. Knip kervel daarom altijd vlak voor gebruik. Voeg kervel op het laatste moment aan het gerecht toe.