1. Home
  2. Docs
  3. Zeist De Brink
  4. Moestuinlessen
  5. Moestuinles 6 week 14

Moestuinles 6 week 14

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we het eerste kruidenbed vol geplant. Achter de bosuitjes hebben we koriander, dille, kervel en selderij geplant. Er zijn gele bieten de grond ingegaan samen met koolrabi. Rode en groene eikenbladsla samen met andijvie. Op de meeste tuinen zijn we niet aan zaaien toe gekomen, dat werk nemen we mee naar dit weekend. Qua weer is het erg bewolkt geweest en de temperaturen blijven aan de lage kant. Het is een heel ander begin van de lente dan vorig jaar. Toen hadden we volle bak zon, flink wat warme dagen en weinig regen. Eigenlijk is de lente pas net is begonnen en April doet wat hij wil.

De spinazieplantjes stonden er afgelopen weekend goed bij op Stadstuin Plutodreef

Wat we deze week gaan doen

Er staan verschillende planten op de planning voor dit weekend, tuinbonen, spitskool en courgetten. De tuinbonen en spitskool gaan gewoon de grond in, maar de courgettes wachten we nog even. Courgettes houden van warmte, rond de 20°C ontwikkelen ze zich het best. Met het voorjaar van vorig jaar hadden we dit gokje best kunnen wagen, de plant kan dan alvast een groei voorsprong nemen waardoor we sneller kunnen oogsten. Helaas lijkt deze week niet zo geschikt voor dit gokje, misschien over 1-2 weken. Dan zijn we nog steeds erg vroeg met ze erin zetten.

Het zaaien gaan we wel proberen te doen deze week. een bed spinazie van het ras vroeg reuzenblad. Zelf zijn we erg benieuwd naar de verschillen met de spinazieplantjes van Jongerius, dat is een ander ras genaamd Woodpecker.

Wanneer mogelijk gaan we nog het zaaiwerk van vorige week doen:
– 3 soorten meiraapjes: 1. platte witte, 2. ronde gele, 3. roodkop
– 3 soorten radijsjes: 1. cherry belle, 2. french breakfast, 3. ijskegel
– wortels

Onkruid

Vorig weekend zijn we begonnen met het over onkruid te hebben. In de reader heb je kunnen lezen over het verschil tussen natuurplanten (onkruid) en cultuurplanten (groenten). Hoe de natuurplanten door constante concurrentiestrijd sterke overlevingsmechanisme hebben ontwikkeld. Waar wij onze cultuurplanten uit de concurrentiestrijd hebben onttrokken en door hebben veredeld op grotere mooiere en lekkerdere groenten. Lees in de reader meer over de aanpak, technieken en de belangrijkste regel om onkruid te bestrijden.

Aanvullende informatie

4.4 Aanpak

4.4.1 Mulchen

4.4.2 Wortelonkruid uitsteken

4.4.3 Schoffelen

4.4.4 Wieden

Praktische informatie
Tijd Wat
5 min Welkom
5 min Indeling en taakverdeling
5-10 min Uitleg taken en themabehandeling
– Compost rijden
– Bedden verzorgen
– Bedden voorbereiden
– Planten en zaaien
– Tunnels maken
35-40 min Aan de slag
5 min Spullen opruimen en afsluiten
Hunger gap

Officieel is de lente begonnen en overal om ons heen komt de natuur tot leven. Allerlei lente bloemen komen op en bomen en struiken lopen uit. We associëren deze periode dan ook met leven en groei. De moestuin is nu nog echter kaal. Sterker nog vroeger stond de periode van april, mei en begin juni bekend als de Hunger gap, het honger gat.