Hunger gap
Officieel is de lente begonnen en overal om ons heen komt de natuur tot leven. Allerlei lente bloemen komen op en bomen en struiken lopen uit. We associëren deze periode dan ook met leven en groei. De moestuin is nu nog echter kaal. Sterker nog vroeger stond de periode van april, mei en begin juni bekend als de Hunger gap, het honger gat. Men had in de winter nog wel wat aardappels en kolen die zij goed konden bewaren, maar zo in april en mei waren deze vaak op. Op het land waren de nieuwe groenten echter pas net gezaaid. Pas vanaf juni kon men vaak weer genoeg oogsten om goed van te leven. Juist de lente was vroeger dus juist een periode waarin eten schaars was. Zoiets kunnen we ons nu maar moeilijk voorstellen. Tegenwoordig liggen de winkels permanent vol met allerlei groenten en kunnen we elk seizoen alles krijgen.
Momenteel kunnen we het hele jaar door allerlei groenten kweken in kassen. Daarnaast verschepen we voedsel de hele wereld over. Daardoor hebben we het hele jaar door alle groenten die we ons maar kunnen wensen. Deze halen we echter wel vaak van ver. Kijk maar eens op de labels van de groenten in de supermarkt. Je zult je verbazen waar deze allemaal vandaan komen. Hoewel het natuurlijk mooi is om jouw groenten van eigen tuin te oogsten of van lokale producenten te kopen is dit met het Nederlandse klimaat dus eigenlijk best moeilijk.
Als je graag meer in het seizoen wil eten, is het dus raadzaam om in jouw teeltplan ook aandacht te hebben voor groenten die je in deze periode kunt eten. Boerenkool, raapjes, radijsjes en baby blaadjes kunnen nu vaak nog wel geoogst worden. Er is zelfs een boerenkool ras dat Hungry Gap heet.
Daarnaast biedt de vriezer tegenwoordig een mooie weg om in deze periode toch nog je eigen gekweekte groenten van het voorgaande jaar te kunnen eten. Dan is het wel handig om te zorgen dat je in het oogstseizoen wat extra kunt oogsten. Dit kun je dan invriezen, inmaken of zoals aardappels droog bewaren. Regeren is vooruit zien. Dus als je volgend voorjaar graag je eigen of lokaal gekweekte groenten eet, is het misschien wel leuk om je dit jaar te verdiepen in manieren waarop je groenten kunt bewaren.