1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2023
  5. Moestuinles 4 week 12

Moestuinles 4 week 12

Wat er afgelopen week is gebeurd

Afgelopen week is er weer heel wat gedaan in de tuinen. De pootuien zijn gepoot, de meiraapjes zijn gezaaid en het loof van de koolrabi’s en de little gem bindsla staat al vrolijk in de tuin. Ter bescherming van onze toekomstige oogst hebben we weer alles afgedekt met klimaatdoek. Naast al het plant, poot en zaaiwerk zijn we natuurlijk ook nieuwe bedden en paadjes aan het maken. Dit gaat echt in een super tempo en ziet er ook nog eens allemaal erg mooi uit. 

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we weer heel wat nieuwe gewassen de grond in doen maar liefst drie soorten bieten en daarnaast allerlei kruiden zoals koriander, dille, kervel en peterselie! En voor wie er van bonen houd is er ook goed nieuws we gaan kapucijners, peultjes en erwten zaaien en daarvoor de benodigde klimrekjes maken. 

Week 12 Wat
Planten bieten 3 soorten, koriander, dille, kervel, krul peterselie
Zaaien kapucijners stok, peultjes stok, doperwt stam

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Kruidenbed

Zoals je al hebt kunnen lezen gaan we een nieuw bed beplanten met daarin allerlei soorten kruiden. Deze kruiden behoren allemaal tot de familie van de schermbloemigen maar hebben heel verschillende toepassingen in de keuken. De dille blinkt uit in sla en voor sauzen. Koriander die heerlijk is in Aziatische gerechten en soepen. Dan nog kervel dat heel mooi is om gerechten mee af te toppen denk bijvoorbeeld aan een pasta met crème fraiche en daarop een bosje kervel. En niet te vergeten de krulpeterselie een kruid dat vol zit met vitamine A en C en een een tal van toepassingen heeft. Het is een feestje om deze kruiden vers geoogst in de keuken te gebruiken maar ze zijn ook goed bewaarbaar gedroogd of in de koelkast. 

Peulgewassen  

Deze week gaan we kapucijners, peultjes en doperwten zaaien, dit zijn allemaal peulgewassen. In de tuin kom je heel wat van deze gewassen tegen. Van vroeg in het jaar tot heel laat in het jaar kan je hier allerlei verschillende soorten van oogsten. Denk vroeg in het jaar aan tuinbonen, peultjes en kapucijners. en wat later aan bijvoorbeeld stok en stamsla boontjes. Vaak wordt er gesproken over stok of stambonen dit kan verwarrend zijn maar is eigenlijk heel simpel. Stambonen hebben een stevige stam (steel) en kunnen op zichzelf staan. Stokbonen daarentegen willen graag klimmen en hebben dus een rek of stok nodig om in te kunnen klimmen. Ook eet je soms het hele peultje en soms alleen het zaadje bij deze gewasgroep. Voorbeelden zijn dat je bijvoorbeeld van erwtjes, kapucijners en tuinbonen de zaadjes eet en bij sugarsnaps, sperzie- en snijbonen de peulen eet.  

Reader

Voor achtergrondinformatie rondom de groeicyclus van planten verwijzen we je graag naar onderstaande hoofdstukken in de reader.

2.1.1 Zaad

2.1.2 Kiemplant

2.1.3 Wortel

2.1.4 Stengel en blad (vegetatieve groei)