Oogstseizoen
Begin mei tot half november
Wat heeft deze plant nodig
Snijbiet doet het eigenlijk goed op alle grondsoorten zolang deze maar niet te droog zijn. Wel is het nodig om het bed waar de snijbiet staat de nodige compost te geven. Zeker als je al vroeg begint met de jonge blaadjes oogsten, kan het geen kwaad om tussentijds ook nog wat compost op te brengen.
Voorjaars-, zomer- of najaarsteelt
Bij snijbiet kun je er voor kiezen om de groente voor de bladeren of voor de stelen te kweken. Als je kiest voor snijbiet teelt voor het blad (spinazie-achtig) dan kun je de snijbiet van half maart tot half augustus in de volle grond zaaien. Je kunt dan van mei tot november oogsten. Kies je ervoor om snijbiet voor de stelen te kweken dan kun je het beste van eind april tot juni zaaien. Als je snijbiet voor haar stelen kweekt (paksoi-achtig) dan wil je graag dat de planten groot groeien waardoor ze dikke stelen kunne ontwikkelen. Daar hebben de planten wat meer zon voor nodig dan wanneer je telkens de jonge bladeren wilt oogsten. Als je snijbiet voor de stelen wilt, zul je ook wat verder uit elkaar moeten zaaien zodat de planten ook groter kunnen worden.
Welke delen van de plant gebruiken we
Van de snijbiet gebruiken we de stelen en de bladeren.
Hoe te verwerken
De bladeren (zonder stengels en dikke nerven) zijn te verwerken als spinazie. Je kunt het kort stomen of roerbakken, maar je kunt het ook rauw in een salade eten. De stengels kun je als selderij verwerken. Daarnaast kun je de snijbietstelen ook goed inmaken in zoetzuur.
Combineert goed met: basilicum, bieslook, bosui, citroensap, curry, dille, gember, kappertjes, kerrie, komijn, koriander, nootmuskaat, noten, peterselie, pijnboompitten, pistachenoten, pompoenpitten, ras el hanout, tomaat, verse peper, venkel(zaad), vijfkruidenpoeder, zuring.
Bewaren
Van de snijbiet kun je telkens oogsten wat je nodig hebt. Als de plant eenmaal goed groeit, kun je telkens de buitenste bladeren afsnijden. De binnenste bladeren groeien dan gewoon verder. Mocht je nou toch wat snijbiet hebben om te bewaren, doe de bladeren dan in een doek of zak en bewaar ze op een koele plek.
Bronnen:
Groentebijbel, van aardappelpuree tot zuringsoufflé. Mari Maris
Handboek ecologisch tuinieren. Velt