1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2023
  5. Moestuinles 9 week 17

Moestuinles 9 week 17

Wat is er afgelopen week gebeurd

Vorige week hebben we aandacht besteed aan de borders. We hebben gras en ongewenste wildgroei uit de borders weggehaald en deze vervangen door twee mooie bloemenmengsels die ervoor gaan zorgen dat er veel bestuivers naar onze tuinen zullen komen. Die bestuivers gaan dan ook weer langs onze gewassen zoals de courgette of aardbei waar wij vervolgens dan weer de vruchten van oogsten! Ook zijn er goudsbloem zaden bij de peultjes en kapucijners gezaaid, deze eetbare bloemen worden een mooie onderbegroeiing. 

Wat gaan we deze week doen

Deze week mogen we weer gaan planten, de aardbei gaat zijn intrede in het strobed dat we voor de paddenstoelen hebben gemaakt en daarbij gaan we ook nog een stengelui in datzelfde bed planten. Daarnaast gaan we ook knolselderij planten en zal er een nieuwe combinatieteelt van rode en witte kool samen met rode stengelui komen. 

Week 17 Wat
Planten knolselderij, aardbei, stengel ui, rode kool, witte kool
Zaaien stengelui rood
Oogsten

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Oogsten hoe en wat 

Bijna elk gewas heeft weer een andere oogstmethode en we gaan er al doende achter komen welk gewas op welke manier geoogst moet worden. Er zijn echter wel een paar methodes die we willen benoemen. 

Knakken: Bladeren van de boerenkool en palmkool kan je afknakken met je handen. Je pakt ze zo dicht mogelijk bij de steel van de plant vast en trekt het blaadje naar onder. Op deze manier knakt hij meteen van de steel af. Ook maïs kan je op deze manier oogsten. 

Knippen: Gewassen zoals kruiden en bloemen kan je het beste afknippen met een schaartje.

Snijden: Kroppen sla snijd je het beste net onder de krop af. Zo heb je in één keer de hele krop sla die je vervolgens handig mee kan nemen. Bij pluksla kan je zoals de naam al zegt steeds bladeren plukken.  

Graven: Bij sommige gewassen zoals wortelen en pastinaken moet je soms graven om ze goed te kunnen oogsten. Bij aardappelen doe je dit het beste met je handen omdat je ze met een schep of vork snel beschadigd. 

Aardbeien 

Nieuw dit jaar is de aardbei! We hebben gekozen voor de Rowena aardbei, een doordrager voor de volle grond. Dat houdt in dat je er eigenlijk het hele jaar door aardbeien van kan eten maar dat het er niet explosief veel in een keer zijn. Je hebt ook soorten aardbeien die eenmalig dragen. Dat betekent dat ze eenmaal per jaar heel veel aardbeien maken, maar dat je dan weer een jaartje moet wachten voor een nieuwe oogst aardbeien. In de professionele teelt worden aardbeien vaak maar twee of drie jaar gebruikt omdat ze dan de hoogste productie hebben. Na die periode worden de aardbeien weer vervangen door nieuwe planten. Aardbeien zijn echter wel vaste planten en in de realiteit blijven ze na 4 of 5 jaar ook nog wel aardbeien geven. Wat ze ook geven zijn heel veel nieuwe gratis aardbeienplantjes via uitlopers aan de plant. Deze kan je gemakkelijk stekken en weer opnieuw in de grond steken, waarna deze plantjes ook weer aardbeien gaan geven! Zo hoef je na één keer eigenlijk nooit meer nieuwe plantjes te kopen tenzij je een ander soort wil. 

Combinatieteelten  

Eerder in de moestuinlessen hebben we het al eens gehad over intercropping. Combinatieteelten zijn eigenlijk zo goed als hetzelfde. Het zijn meerdere soorten gewassen gezellig samen in een bed. De aardbei gaat bijvoorbeeld in hetzelfde bed als de stengelui. Dit is heel handig omdat we dan meer groenten kunnen telen en minder ruimte nodig hebben. Daarnaast is het voor plaagbeestjes ook op die manier moeilijk te herkennen of hij nu op een aardbeienveld op een stengelui veldje zit zodat ze minder snel eitjes gaan leggen bij onze groentes. Ook gaan er deze week verschillende koolsoorten samen met rode stengelui in een bed. Dat ziet er niet alleen erg mooi uit maar is ook weer efficiënt met ruimte omgaan.