1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 10 week 18

Moestuinles 10 week 18

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we twee nieuwe bedden gebruikt voor de bleekselderij en de rode en witte kolen. En we hebben nieuw stro bij de aardbeien gedaan, het zijn nu weer echte strawberries geworden! Er is onkruid gewied in de bedden maar dat viel nog reuze mee allemaal. Ook zijn we waar nog nodig verder gegaan met het schonen en inzaaien van de borders en het grasvrij maken van de paden, randen en hoekjes. De tuin begint nu aardig vol te staan en door het warmere weer zal het allemaal ook een stuk sneller gaan kiemen en groeien. 

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we we pastinaken zaaien, deze lange witte wortels zijn niet alleen erg lekker maar maken ook de grond mooi los. Er gaan ook twee soorten stamsperziebonen gezaaid worden, deze hebben een stevige stengel en kunnen net zoals tuinbonen op zichzelf staan. Daarnaast gaan we een heel bed met een eetbaar bloemenmengsel zaaien, o.a. met stokroos, komkommerkruid, goudsbloem, korenbloem, afrikaantjes, Oost-indische kers en viooltjes. Heel leuk om je gerechten en baksels mee te garneren en ook nog eens aantrekkelijk voor de bijen en vlinders op de tuin. 

Week 18 Wat
Planten
Zaaien pastinaak, sperzieboon stam, bloemenmengsel eetbaar
Oogsten raapsteel, spinazie, pluksla, koriander, dille, kervel, peterselie

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Oogsten

We gaan ook onze eerste beloning van de tuin krijgen! De eerste bladgroenten zijn op de meeste tuinen zover dat ze geoogst kunnen worden. We oogsten verschillende jonge bladgroenten en slasoorten door de buitenste blaadjes te plukken. De rest van de plant laten we staan waardoor deze weer nieuwe blaadjes gaat produceren. Door elke keer een paar blaadjes te plukken kunnen we heel lang oogsten van de bladgroenten. Doordat we van verschillende soorten tegelijk plukken krijg je een mooi slamengsel. En je kunt zelf zorgen dat je alleen zoveel plukt als dat je op gaat eten. Zo heb je geen groenten over.

Toevoeging: door het koude en wisselvallige voorjaar lopen de teelten iets achter op de planning en zijn ook sommige teelten niet goed aangeslagen of deels opgegeten door ongewenste gasten. We houden voor het ‘wat te oogsten’ zoals hierboven staat wel de globale planning aan, maar het kan dus per tuin afwijken.

Teelten

IJsheiligen is een bijzondere datum voor boeren en tuinders. IJsheiligen valt altijd op 11 mei en wordt gebruikt als indicatie dat vanaf deze datum het niet meer ’s nachts gaat vriezen. Dat betekent dat we de klimaatdoeken minder nodig gaan hebben en de zomerteelten langzaam een intrede op onze tuinen kunnen gaan doen. 

In de reader staat informatie over de verschillende teelten door het seizoen en welke keuzes er allemaal zijn bij het maken van een teeltplan.

6.1 Vroege teelten

6.2 Zomerteelten

6.3 Na teelten

6.4 Teeltplan maken

Tuindersblog: bloemen in de moestuin

Naast het planten en zaaien van groenten en kruiden is het ook heel zinvol om een stukje van de moestuin te reserveren voor inheemse bloemen. Ze hebben namelijk allerlei voordelen voor de tuin. Mirjam, die een tijd begeleiding heeft gegeven bij ons, deelt in deze blog haar kennis over bloemen en geeft meteen een aantal tips voor het kiezen van inheemse soorten. Lees hier haar blog.

Vlierbloesemsiroop

De eerste vlierbloesems staan nu in bloei en dat betekent dat we vlierbloesemsiroop kunnen maken! Je gebruikt hiervoor de bloemschermen van de struik. Let er op dat je niet een hele struik kaal knipt, dan hebben we later geen vlierbessen meer. Kijk voor een recept voor vlierbloesemsiroop bijvoorbeeld eens naar dit recept.