Verven in de moestuin: duurzame schildertips
6 vragen om je te helpen bij het maken van duurzame verfkeuzes.
Zo af en toe heb je een schilderklus in je moestuin. Een schuurtje, moestuinbakken of een tuinkast van hout wil je beschermen tegen vocht en schimmel en wellicht ook een leuk kleurtje geven. In dit artikel stellen we 6 vragen om je te helpen bij het maken van duurzame verfkeuzes. Dit artikel is geschreven in samenwerking met Moose Färg.
Moet je eigenlijk wel verven?
Wist je dat veel hardhoutsoorten technisch gezien niet geverfd hoeven worden? Deze zijn al duurzaam van zichzelf. Ze zullen we gaan vergrijzen naar verloop van tijd, maar dit maakt het hout niet kwalitatief slechter. Vuren-, grenen- en douglashout zijn minder duurzame houtsoorten. Met een laag beits of verf verleng je de levensduur van deze houtsoorten.
Wat ga je verven?
Bij het kiezen van een verf is het goed om te kijken naar de ondergrond en de toepassing. Sommige kreten op de verpakking dienen vooral marketingdoeleinden, maar er zit zeker verschil is verfsoorten. Een houtverf heeft andere eigenschappen dan een metaalverf. Een binnenverf zoals latex is lang niet altijd geschikt voor buiten. Koop dus niet simpelweg wat in de aanbieding is, maar verdiep je in de eigenschappen van de verf zodat deze goed hecht en lang blijft goed zitten.
Vraag van tevoren een kleurenkaart aan om thuis te zien wat de kleur doet op verschillende momenten van de dag. De lichtinval bepaalt hoe een kleur eruit komt te zien. Zo kunt u een goede kleurkeuze maken.
Wat zit er in de verf?
Bij het kiezen van een duurzame verf zijn productieproces en de gebruikte grondstoffen zijn de belangrijkste aspecten. Verf bestaat grof gezegd uit oplosmiddelen, pigment, vulstoffen en hulpstoffen. Met name de oplosmiddelen kunnen schadelijk zijn voor het milieu – en ook uw eigen gezondheid overigens. Lakverven bevatten vluchtige organische stoffen (VOS) zoals terpentine. VOS dragen bij aan het ontstaan van smog en kunnen het oppervlaktewater vervuilen. Kies daarom bij voorkeur voor een waterverdunbare verf.
Verfsoorten waarvan het bindmiddel gemaakt is van herwinbare grondstoffen (zoals lijnolie, hennep, soja of natuurharsen) zijn veel minder belastend dan bindmiddelen uit de petrochemische industrie. Er zijn ook bindmiddelen die niet per se schadelijk zijn voor het milieu, maar deze zijn doordat het geen herwinbare stoffen zijn toch minder milieuvriendelijk. Krijt, aarde en mineraalpigmenten zijn hier voorbeelden van.
Welke eigenschappen heeft de verf?
Om milieubelasting tegen te gaan wil je eigenlijk zo min mogelijk verf hoeven te gebruiken. Hierin zijn de dekking en de bestendigheid op de langere termijn belangrijk.
Met de dekkingsgraad worden bedoeld hoeveel verf je kwijt bent om vierkante meter goed te verven. Sommige discountwinkelketens bieden voor een lage prijs verf aan, maar hiervan moet je veel gebruiken om een dekkend resultaat te krijgen, soms zijn er wel 3 of 4 lagen nodig. Een verf met een hogere dekkingsgraad lijkt vaak duurder, maar je zult hier minder potten van nodig hebben. Wat betreft de dekkingsgraad wil je eigenlijk dat je beits of verf in twee (dunne) lagen goed dekt.
De bestendigheid op de lange termijn is ook een belangrijke. Een verf kan goed dekken, maar als deze na 2 jaar af gaat bladderen en overgeverfd moet worden, dan ben je alsnog relatief veel verf kwijt. Bladderende verf is sowieso schadelijk voor het milieu omdat de verfsnippers dan in je moestuin belanden.
Tip: Een watergedragen dekkende beits is aan te raden voor hout in je moestuin. Deze trekken in het hout; in tegentelling tot een lakverf waarbij een filmlaag op het hout wordt gelegd. Als er vocht onder de filmlaag komt dan gaat de verf bladderen. Dit heb je bij een dekkende beits nagenoeg niet.
Moose F van Moose Färg is een voorbeeld van een duurzame, waterverdunbare dekkende beits. Hier is geen grondverf voor nodig en zorgt ervoor dat het hout kan blijven ademen.
Duurzaam aan de slag met verven?
Zorg voor een goede ondergrond en voorbewerking. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf en hiermee voorkom je voortijdig afbladderen. In dat geval heb je niet alleen extra verfwerk, maar ook extra milieubelasting. Ga du van te voren na of je het hout nog moet opschuren of ontvetten, of oude verflagen verwijderd moeten worden, etc.
Gebruik bij het schilderen bij voorkeur een kwast. Hout bestaat uit allemaal nerven en kiertjes. Met een kwast kom je hier goed bij, zonder dat je onnodig veel verf aanbrengt. Bij het spuiten van verf heb je meer verfverlies.
Gebruik een werkpotje. Hier giet je verf in die je denkt te gaan gebruiken. De pot zelf kun je dan direct afsluiten. Hiermee voorkom je dat er bacteriën in de verf gaan zitten en kun je deze langer bewaren.
En na het verven?
Een restje verf kun je bewaren om later eventuele beschadigingen bij te werken of om er iets ander mee te verven. Lege verfpotten kunnen bij het restafval, mits deze helemaal uitgedroogd zijn. Mocht je toch verf willen weggooien, dan kun je inleveren bij de milieustraat. Was kwasten af zodat je ze kan hergebruiken.