Paddenstoelen kweken in de moestuin
Onze tuinders delen graag hun ervaringen, maar ook persoonlijke verhalen van op de tuin. In deze blog schrijft Vince van Zeeland over zijn enthousiasme voor het kweken en nut van paddenstoelen in de moestuin.
Inmiddels is het winter en is het rustig op de tuin. Het seizoen van overvloed is voorbij en de natuur heeft zich teruggetrokken. De eerste paddenstoelen die in de herfst na de regen uit de grond schieten zijn altijd weer een smaakvolle verrassing. Naast het feit dat ze een unieke toevoeging geven aan het tuinassortiment wanneer er minder aanbod is spelen ze ook een belangrijke rol in de kringloop op de tuin.
Schimmels zijn een van de belangrijkste organismen in de natuur. De paddenstoelen die wij eten zijn de vruchtlichamen van de schimmel, zoals de appel dat is van de appelboom. Onder onze voeten zijn miljoenen kilometers aan schimmeldraden die door de bodem voedingsstoffen vervoeren maar ook een rol spelen bij het signaleren van gevaren. Schimmels kunnen leven op bedervend materiaal, dood en levend hout maar ook in samenwerking. Een interessante samenwerking voor de moestuin is die tussen schimmels en gewassen. Dit zijn mycorrhizal schimmels. Sommige van deze schimmels geven ook eetbare paddenstoelen en zijn daarom dubbel zo interessant.
Een plantenwortel kan zelf niet gemakkelijk voedingsstoffen opnemen die nog in organisch materiaal of mineraal gebonden zijn. Daar hebben ze schimmels voor nodig. Schimmels hebben namelijk een soort omgekeerde maag. Waar wij mensen maagzuur hebben om ons eten te verteren maken schimmels zuren waarmee ze mineralen op kunnen lossen. Dit geven ze aan de planten in ruil voor suikers. Daarvan kunnen zij dan weer groeien en krijgen de planten de sporenelementen die ze nodig hebben.
Wij kunnen de omstandigheden voor deze symbiose creëren door een paddenstoelen bedje aan te leggen in de moestuin. Aankomend seizoen ga ik jullie hierin meenemen!