de Theetuin(ders)
In een van onze moestuinen (Utrecht Stadstuin Zuilen) kregen we de kans deze zomer een kruidentheetuin aan te leggen. Pal naast onze moestuin was een stuk grond van 50 m2 beschikbaar. Michiel en Annemiek, de begeleiders van deze moestuin, wilden graag een theetuin aanleggen. Een mooie aanvulling aan de groenten uit de tuin, en Annemiek heeft ook kruidengeneeskunde gedaan dus die kon niet wachten om aan de slag te gaan. Hier een korte samenvatting van hoe dat ging dit seizoen, in 7 stappen.
Stap 1: Ontwerp
Annemiek heeft een ontwerp gemaakt, gebaseerd op een kloostertuin. Met een centraal open punt (bij kloosters voor een waterput/fontein, bij ons voor een mooie picknicktafel), met verschillende vakken eromheen waarin planten met dezelfde eigenschappen samen staan. In onze theetuin hebben we vier vakken gemaakt waarin we verschillende kruiden hebben gekozen waar je thee (tisane) van kan maken.
Stap 2: Bodem
De 50 m2 kruidentheetuin to be was verstopt onder een zwart plastic zeil. Daaronder vonden we een dikke laag klei. Waar we ‘no dig’ werken in onze tuinen, hebben we hier eenmalig de oppervlakte even los gemaakt, nog aanwezig wortelonkruid verwijderd en daarna op de vakken een lekkere laag compost aangebracht: een goede workout in de juni-zon, maar vele handen maken licht werk.
Stap 3: Kruiden
In het ontwerp stond welke kruiden in welk vak zouden komen, nu alleen de kruiden nog. Zaaien was wat aan de late kant in juli, dus we hebben kruidenplantjes gekocht bij biologische kwekers en een biologische kruidentuin in de buurt en de plantjes aangeplant in de kersverse vakken.
Stap 4: Paden
De volgende stap was de looppaden aanleggen. Je kan in de kruidentheetuin een rondje wandelen langs en tussen de vakken, zodat je goed bij alle planten kan om te oogsten. Hiervoor hebben we houtsnippers gebruikt.
Stap 5: Geduld
Nadat ook de borders ingezaaid waren met bloemenmengsels (de bestuivers zijn ook nodig in de kruidentheetuin) was het geduld hebben totdat de kruiden en borders gingen groeien. Een beetje wieden hier en daar. Heen en weer lopen met gieters tijdens de warme en droge zomermaanden. De bodem krioelde ondertussen van het leven (yes!), en tegen het eind van de zomer was het dan zo ver.
Stap 6: De eerste kruidenthee
Voorzichtig konden we her en der al wat kruiden oogsten voor koppen thee. Het idee was om dit jaar de planten goed te laten wortelen, de inrichting van de vakken goed af te stemmen en volgend seizoen verder aanvullen, floreren en kruidenthee drinken! De kruiden deden het nu al goed, we hebben vooral al genoten van de citroenverbena (verveine), cola plant (voor heerlijke ice tea), kamille en munt.
Stap 7: Winterslaap en to be continued..
Nu het moestuinseizoen op zijn eind is hebben we de kruidentheetuin winterklaar gemaakt met mulch. De laatste keer wieden, opruimen en nu de in gedachten geplante zaadjes voor volgend jaar rustig verzorgen.
In het voorjaar zijn we terug met een vervolgblog over welke eigenschappen in elk vak staan, als de indeling compleet is. De komende tijd worden er mooie plannen gesmeed voor kruiden en activiteiten in de kruidentheetuin volgend seizoen, waar iedereen van kan meegenieten. Dank aan alle deelnemers die ook zo enthousiast worden van de kruidentheetuin en die geholpen hebben bij de aanleg.
Een knusse winter gewenst en tot volgend seizoen!