De bodem is de basis
Een mooie en gezonde tuin begint met een goede verzorging van de bodem. Deze bodem is immers de basis voor je moestuin, de planten die erin groeien en de beestjes die er leven. Lees in dit artikel hoe wij voor de bodem zorgen door het toevoegen van een rijke biologische tuinaarde-compost.
Gezonde bodem
De basis voor een succesvolle tuin: een gezonde bodem! De bodem is het huis van de plant en zit, onder de juiste omstandigheden, vol met bodemleven. Bodemdieren, schimmels en bacteriën zorgen voor een prachtig bodemklimaat, mits ze hier de kans voor krijgen. Ze zorgen voor de omzetting van vast materiaal naar opneembare voedingsstoffen voor de plant. Daarnaast fungeren ze als een soort antibioticum voor de bodem. Bodemdieren zorgen ook voor een goede structuur in de bodem. Ze graven kleine gangetjes waardoor er lucht in de bodem komt, water goed weg kan lopen en ruimte voor wortelontwikkeling ontstaat. Al met al een ingenieus systeem waar je als moestuinier mee samen moet werken. Tuinieren is een kwestie van geven en nemen. Ieder jaar een laagje compost verspreiden is een belangrijke actie. Dat kan het bodemleven gaan omzetten in voeding voor de planten die wij vervolgens weer kunnen oogsten.
Tuinaarde-Compost
De tuinaarde-compost van Bio-Kultura die we op onze tuinen gebruiken heet zo omdat het een tuinaarde is die gemaakt is van verschillende soorten compost. Deze tuinaarde-compost is samengesteld uit een houtige compost (die zo’n twee jaar heeft gecomposteerd), een groencompost van mooi materiaal (dus geen bermmaaisels en afval uit de glas- en tuinbouw) en een mestcompost van ongeveer een jaar oud die van biologische vaste mest is gemaakt. Allemaal hoogwaardige producten die rijk zijn aan verschillende voedingselementen zodat je een investering doet op de lange termijn voor het bodemleven, en dus voor de tuin als geheel.
Bio Kultura
De producten van Bio-Kultura zijn ontstaan vanuit de praktijk op de biologische vaste plantenkwekerij – Kwekerij van Houtum – in Doorn. Ze waren oorspronkelijk bedoeld voor eigen gebruik – om zo de grond op de kwekerij te verbeteren. Toen de grond gekocht werd, was het namelijk uitgeput met weinig leven in de bodem. Om daar een florerende kwekerij te kunnen realiseren, moest er gewerkt worden aan de bodem, het huis van de plant. Door jaar in jaar uit een laagje compost te verspreiden, ontstond er een gezonde basis. In de loop der jaren is het een schitterende kwekerij geworden waar plant en dier het naar hun zin hebben.