Oranje boven
Dirks Moestuin – een moestuin voor iedereen
Nooit eerder heb ik een carrot cake gemaakt. Het oranje schaafsel loopt als een Hans en Grietje spoor door de keuken. Ik heb überhaupt nog nooit een taart gemaakt. Ik veeg het zweet van mijn voorhoofd waarna het witte bloem achterblijft in mijn haren. Maar met de grote hoeveelheid geoogste wortelen in mijn koelkast, voel ik me bijzonder gemotiveerd om de variatie op te zoeken. Bovendien is mijn zoon zaterdag jarig. Eierschalen liggen gebroken in het doosje, de garde geeft gul druppels bakmengsel aan het aanrecht. Mijn beoliede vingers druk ik tegen mijn broek aan. Ze hebben me al één ei doen verliezen aan de zwaartekracht.
Bugs Bunny at vroeger geen oranje wortelen maar witte. Dat ze nu oranje zijn, zouden wij Nederlanders geregeld hebben. Dat wij ze in de 17e eeuw oranje hebben gekweekt, ter ere van Willem van Oranje en de destijds nog oranje vlag (oranje, wit, blauw). Een mooi verhaal, maar helaas nooit bewezen. De wortel komt van oorsprong uit Perzië, maar werd met name in centraal Azië verbouwd, voor hun loof en zaden. Daar zaten ook gekleurde wortelen tussen. Na honderden jaren selectief kweken kwam daar uiteindelijk de welbekende oranje wortel uit voort.

Je eigen wortelen verbouwen in je moestuin blijkt eenvoudig en relatief goedkoop. Wel is geduld nodig. Het duurt ongeveer 3 maanden voordat je kan oogsten. De beste tijd om te zaaien is tussen half maart en eind juli. Vooraf de grond lekker los maken. In vier geultje, met onderling 25 centimeter afstand strooi je het zaad uit. Met een laagje compost over het bed voor extra voedingsstoffen.
De wortelvlieg kan een goeie oogst lelijk in de weg zitten. Het bed afdekken met een doek helpt goed. Ook planten we hier en daar een ui tussen de wortels om deze plaag tegen te gaan. Zodra het loof 5 cm boven de grond uitkomt, starten we met uitdunnen. Door om de 5 cm het loof af te knippen, geven we meer ruimte voor de omliggende wortelen om te groeien.
De eerste keer dat ik een wortel probeerde te oogsten, stond ik met het loof in mijn hand en de wortel nog in de grond. Merijn laat zien hoe makkelijk het gaat als je een spitvork gebruikt. Een handig stukje gereedschap, zeker als de grond wat harder is geworden in het najaar.
Die oranje kleur van de wortel komt door een flinke hoeveelheid bètacaroteen. Hier kan je lichaam vitamine A mee aanmaken. Goed voor een gezonde huid en in de zomer blijft zelfs dat lekkere gebruinde kleurtje langer zitten. Ook je gezichtsvermogen heeft baat bij vitamine A. Tijdens WO II dachten veel Britten ten onrechte dat dit ook voor je nachtzicht gold. De Britse overheid verspreidden met opzet dit valse gerucht. Zo werd het voor de Engelsen, die regelmatig te maken hadden met elektriciteitsuitval, aantrekkelijker om van het overschot aan wortelen te eten. En de Britten hadden net grote stappen gemaakt in hun radartechnologie, zodat ze Duitse bommenwerpers beter konden lokaliseren. Maar dat hoefde de vijand natuurlijk niet te weten.
In mijn keuken overheerst de zoete geur van kaneel en kruidnagel. Het vlijmscherpe mes leg ik nog net op tijd neer als ik moet niesen van de aardse nootmuskaat geur. Na het fijnhakken van de walnoten, verdeel ik het mengsel over drie ronde bakschijven. Voorzichtig schuif ik ze in de op 180 graden voorverwarmde oven. Niet langer dan 15 tot 18 minuten, zegt de instructie. Buiten de oven, werkt het nog even door.
Bijna gaat het mis als ik de pannenlappen niet kan vinden. Met slechts een theedoek trek ik resoluut de eerste taartvorm eruit. Vloekend kan ik nog net de vorm op het aanrecht krijgen. Koud water blust mijn vingers, de schade valt gelukkig mee. Mijn vriendin trekt als een gochelaar een voor mij onbekende la open en haalt twee pannenlappen er uit. Ze had opgeruimd.
Na een half uurtje afkoelen, onderzoek ik de drie lagen. Ze zien er wonder boven wonder goed uit. Ik werk de taart af met een roomkaas glazuur mengsel. Tussen elke cake een laag en op de bovenkant. Als finishing touch strooi ik wat pecannoten op de verjaardagstaart. Het feest kan beginnen!
Met deze wortelenoogst is er weer een groentebed leeg. Zo nemen we stap voor stap afscheid van dit moestuinseizoen. De carrot cake valt uiteindelijk goed in de smaak. Wil je zelf aan de slag met een carrot cake? Hier zijn de recepten die ik heb gebruikt:
Carrot cake recept
Roomkaasglazuur recept
Over Dirk
Dirk Krijgsman is een freelance schrijver en blogt voor de Tuinders over zijn nieuwste hobby: moestuinieren. Hij woont in Breukelen samen met zijn vriendin en drie kinderen. Met zijn band 22AD is hij bezig om een eerste album op te nemen. Tot voor kort was Dirk met enige regelmaat met zijn racemotor op het circuit in Assen te vinden. Inmiddels heeft hij zijn motor voor een golfsurfboard ingeruild en kom je hem minimaal één keer per week tegen in de branding bij Scheveningen.