1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 12 week 20

Moestuinles 12 week 20

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we komkommer tussen de rijen uien gezaaid en de eenzame rij doperwten vergezeld met groene, paarse boerenkool en palmkool.  Ook hebben we onze eerste teelt pompoenen gezaaid om in het vroege najaar van te kunnen genieten. We hebben gezien dat de spinazie, Asian mix en de raapstelen snel aan het doorschieten zijn. Hoogstwaarschijnlijk door de temperatuurschommelingen die we dit voorjaar hebben gehad. Dit betekent wel dat we extra konden oogsten omdat de gewassen weer opnieuw kunnen uitlopen na de oogst en dan minder snel gaan doorschieten. De vroege oogst is op allerlei manieren verwerkt en dat zorgde voor mooie foto’s en heerlijke gerechten.

Wat gaan we deze week doen

Deze week hebben we weer een flinke planning! IJsheiligen is achter de rug en dat betekent dat er weer een grote selectie nieuwe groenten beschikbaar komt. We gaan deze week onder andere de maïs en tomaten planten, twee zeer leerzame, uitdagende maar ook zeer smakelijke teelten. Daarnaast staan er ook een nieuwe teelt met gele courgettes en een combinatieteelt zomerwortel met prei op de planning.

Week 20 Wat
Planten mais, prei, courgette geel, tomaat cherry en tros
Zaaien wortel zomer
Oogsten raapsteel, spinazie, snijbiet, pluksla, andijvie, asianmix, de grootste meirapen (dunnend oogsten), koriander, dille, kervel, peterselie

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Tomaten verzorgen

Tomaten kunnen met wat extra aandacht (en een beetje geluk) ook prima buiten in de volle grond gekweekt worden. Bij buiten tomaten kweken is het grootste probleem dat in een regenachtige zomer de oogst makkelijk vernietigd kan worden door phytophthora. Er zijn twee manieren om dit tegen te gaan. Tomatenrassen kiezen die resistent zijn tegen phytophthora. Daarnaast is het voor buiten ook verstandig om rassen te kiezen die vroeg rijpe tomaten geven. Buiten is het seizoen al korter, dus hoe eerder we van de tomatenplanten kunnen oogsten, hoe meer we kunnen oogsten. Tomaten kweken vraag om regelmatige zorg. Door diverse maatregelen kunnen we de hevige groei proberen onder controle te houden. Hierbij alvast enkele tips, de Tuinder vertelt je er graag meer over.

Tomaten opbinden
Tomatenplanten kunnen flink in de hoogte groeien en moeten opgebonden worden omdat de stam niet sterk genoeg is om de plant te kunnen dragen. Om de plant voldoende steun te geven gaan we rekken maken en de tomatenplant met touw opbinden aan de dwarsbalk. Tip: gebruik niet een te dun touw voor het opbinden, dit kan gaan snijden in de plant.

Tomaten dieven
Regelmatig de uitgelopen okselknoppen verwijderen. Dit wordt ook wel ‘dieven’ genoemd. Je vindt de oksel van een tomatenplant tussen het blad en de stengel in. De zogenaamde ‘dieven’ kosten de tomatenplant veel energie, iets wat beter aan de vruchtontwikkeling besteed kan worden. Dieven verwijder je bij voorkeur bij droog weer, zodat het wondje snel kan indrogen. Hierdoor verklein je de kans op schimmels. Als de okselknoppen nog klein zijn is het aan te raden om deze er met de hand uit te drukken. Dit voorkomt een te grote wond. Controleer de tomatenplant regelmatig op dieven, het liefst minimaal eens per week in de zomermaanden. Op die manier blijven de dieven klein en gemakkelijk te verwijderen.

Onderste bladeren tomatenplant verwijderen
Het wegsnijden van het blad tot de eerste tros kan ook helpen tegen schimmels. Dit kun je doen wanneer de plant groot genoeg is en er genoeg bladeren overblijven voor de fotosynthese. Snijd niet te veel weg, want het blad biedt vruchten een bescherming tegen het verbranden van de zon.

Regelmatig bewateren
Hoewel tomaten veel water opnemen uit de grond, houdt de plant absoluut niet van vochtige lucht. Zorg bij het planten voor een vochtige bodem. Bij het wateren van de tomatenplant is een bepaald ritme van belang. Bouw het wateren rustig af. Begin eerst met bewateren om de paar dagen en bouw dit net zo lang af tot je uiteindelijk op één keer per week zit (bij droge zandgrond). Bij goed vochthoudende bodems kan dit zelfs worden afgebouwd naar één keer per maand. En bewater handmatig laag bij de bodem en houd het tomatenblad zoveel mogelijk droog.

Insecten in de tuin 

Of je er nu van houdt of niet, in de tuin kom je allemaal insecten tegen. Deze insecten spelen allemaal een rol in de tuin. Zo heb je natuurlijk bijen, wespen en vlinders die een belangrijke rol in bestuiving van planten vervullen. Maar bijvoorbeeld ook pissebedden, duizendpoten en vuurwantsen die dood organisch materiaal klein knippen zodat het makkelijk door bodemleven kan worden opgenomen. Omdat er zoveel insecten zijn en ze soms veel op elkaar lijken, is het leuk om een app te gebruiken om ze te identificeren. Een goede app hiervoor is Obsidentify deze app is geheel gratis en is ook verbonden met waarneming.nl een website die waarnemingen van allerlei diersoorten registreert in Nederland om zo meer te weten te komen over de verspreiding, de biodiversiteit en noem zo maar op. Je leert hier veel van en doet ook nog eens een nuttige bijdrage met het gebruik van de app. 

Recept gekonfijte meiraapjes

Dit recept komt uit het boek ‘Groentebijbel’ van Mari Maris. In dit boek staat heel veel informatie over groenten en daarbij heel veel recepten. Een aanrader voor de mensen die meer verschillende recepten met groenten willen koken.

Ingrediënten:

  • 800 g meiraapjes
  • 60 g boter
  • 3 eetlepels poedersuiker

Bereiding:

Zeker de jonge, kleine voorjaarsraapjes doen het prima met de schil er nog om, je hoeft slechts de onder- en bovenkant van de knol af te snijden en dan is deze al klaar voor gebruik, de wat oudere of grotere raapjes hebben en ietwat stuggere schil deze zouden we dan ook zeker even dun schillen en in partjes snijden voor gebruik.

Blancheer (even in kokend water doen) de meiraapjes kort en laat ze goed uitdampen. Smelt een flinke klont boter in een brede pan en fruit de meiraapjes erin. Bestrooi na 3 minuten met suiker tot alles bedekt is met een fijn laagje poeder. Schud goed om en blus af met een scheutje water. Draai het vuur laag en laat, afhankelijk van de maat van de meirapen, 10 tot 40 minuten smoren tot ze mooi gekleurd en precies gaar zijn. Schud regelmatig om.

Variaties:

Dit is een gerecht uit de Elzas en daar heeft iedereen zo zijn eigen idee over hoe het hoort.

  • Vervang boter door olijfolie.
  • Voeg knoflook toe.
  • Voeg 3 takjes geritste tijm toe.
  • Fruit 1 tot 3 theelepels komijnpoeder mee.
  • Blus af met witte wijn.