1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 14 week 22

Moestuinles 14 week 22

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we de constructie voor de tomaten (af)gebouwd en er twee soorten basilicum bij gezaaid. Het opbinden wat we gedaan hebben gaat ervoor zorgen dat onze tomaten de hoogte in kunnen gaan en dus niet op de grond gaan hangen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de vruchten mooier zullen zijn, maar ook dat er minder snel schimmels in de tomaten gaan komen. Het opbinden en ook dieven van de tomatenplanten zal nu waarschijnlijk een wekelijks klusje worden. Het dieven van tomaten houdt in dat je de nieuwe scheuten die in de oksels van de tomatenplanten opkomen weghaalt. Verderop in deze moestuinles meer over dieven!

Wat gaan we deze week doen 

Deze week gaan we spruitjes planten tussen de onlangs ingezaaide sperziebonen. Een bed venkel planten met daarbij een rij spinaziezuring. Op een zonnig plekje gaan we een bed met de helft paprika en de andere helft aubergine planten. Ook hebben we een aantal rode peper plantjes die we een mooi plekje op de tuin kunnen geven. Paprika, aubergine en peper zijn nachtschade groente en dus familie van de tomaat en aardappel. Ook gaan we gaan rode klaver tussen onze courgettes zaaien. Deze plantjes zorgen voor meer organische stof in de tuin en verspreiden zich snel rondom onze gewassen zodat de bedden minder snel uitdrogen. Daarnaast verrijken ze de bodem ook nog eens. Meer daarover in het stukje hieronder. 

Week 22 Wat
Planten spruiten, venkel, paprika, aubergine, peper
Zaaien spinaziezuring, inkarnaatklaver
Oogsten snijbiet, andijvie, asianmix, pluksla, stengelui, meiraapjes, radijs, koolrabi, little gem, ijssla, koriander, dille, kervel, peterselie

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen. 

Klavers als stikstofbinders 

Misschien heb je wel eens naar klavertjes vier gezocht voor geluk. Klavers zijn in de moestuin ook heel welkom. Als vlinderbloemigen werken klavers ook samen met rhizobium bacteriën om stikstof uit de lucht te halen en in de grond vast te leggen. Andere planten kunnen zo in bij makkelijk bij de stikstof komen die de klavers hebben vastgelegd. Daarnaast zijn klavers diepe wortelaars ze breken harde lagen in de grond los met hun wortels zodat andere planten ook weer makkelijker met hun wortels de grond in kunnen op zoek naar voeding en water. Echt een goede buur dus!

  • Inkarnaat klaver wordt toegepast als groenbemester. Het heeft de unieke eigenschap om via de wortelknolletjes stikstof uit de lucht te binden en er zo voor te zorgen dat andere planten het als meststof kunnen gebruiken.
  • De bloemen zijn zeer aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders. Om die reden worden ze vaak door imkers geplant.
  • De bloemen kunnen worden gebruikt als snijbloem.
  • Tussen de bladeren kunnen zich loopkevers verschuilen, die de larven van koolvliegen eten.

Tomaten dieven

Allereerst een klein introductieverhaal over de tomatenplant. De tomaat is oorspronkelijk in de 16e eeuw vanuit Zuid-Amerika door de Spanjaarden overgebracht naar Europa. Opmerkelijk hieraan is dat het gewas eerst enkel als sierplant werd gebruikt omdat werd aangenomen dat de vruchten giftig waren. Gelukkig kwam de Zuid-Europese bevolking vrij snel tot de ontdekking dat tomaten erg smakelijk zijn! Sinds de 20e eeuw is deze subtropische plant ook helemaal ingeburgerd in de Noord-Europese landen. Dat is vooral te danken aan het feit dat je tomatenplanten goed in kassen kunt telen en daardoor tegen een kouder klimaat bestand zijn.

Met het dieven van tomaten bedoelen we het verwijderen van alle uitgelopen okselknoppen. Een okselknop is een knop in de ruimte (oksel) tussen de stengel en het blad. Zo’n knop ontwikkelt zich spontaan tot een nieuwe stengel met bladeren, bloemen, en vruchten. We dieven onze tomaten omdat we graag een stevige stengel willen en tomaten die de hoogte ingaan. Als we de uitgelopen okselknoppen hun gang laten gaan ontstaat er een warboel aan stengels en bladeren met kleinere trossen. Zo’n plant is gevoeliger voor ziekten en plagen, en afrijping van de tomaten kan trager verlopen omdat er door de grote hoeveelheid blad geen zon meer bij de vruchten komt. We willen juist een sterke stengel die sterk genoeg is om de trossen van water en voedingsstoffen te voorzien. Daarom is het van belang om te zorgen dat er geen extra stengels ontstaan. We zullen dan ook goed op onze tomatenplanten moeten letten! 

  • Kleine dieven zijn gemakkelijker te verwijderen. Verwijder de dieven van tomaten bij voorkeur vóór ze 10 centimeter lang zijn. Met duim en wijsvinger zijn de kleine dieven gemakkelijk uit te breken. Wanneer de dieven al een stuk groter zijn, wordt de kans op het per ongeluk scheuren van de tomatenplant ook groter. In dat geval is het raadzaam de dief weg te knippen of weg te snijden met een scherp mes.
  • Werk bij de plant van boven naar onder. Werk bij het dieven van tomaten van boven naar onder. Mocht je bij het uitbreken per ongeluk de kop in plaats van de dief te pakken hebben, dan kun je de dief eronder laten staan om een nieuwe hoofdscheut te krijgen. Dieven groeien graag bij de voet van de plant, controleer dit gebied regelmatig.
  • Wat te doen bij een dubbele stam. Het kan voorkomen dat de stam in tweeën splitst en het onduidelijk is wat de stam en wat de dief is. Snijd in dat geval (behalve bij kerstomaten, laat dan de dubbele kop er in) voorzichtig één van de koppen eruit. Ook blaadjes aan het eind van trossen kunnen verwijderd worden. Bedenk dus bij het tomaten dieven goed met wat voor tomatenplant je precies te maken hebt.

Op zoek naar extra praktische informatie over tomaten dieven? Bekijk dan het onderstaande filmpje (duur 1.42 min).