1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 15 week 23

Moestuinles 15 week 23

Wat is er afgelopen week gebeurd

Vorige week hebben paprika, aubergine, peper, spruiten en venkel planten uitgeplant en spinaziezuring gezaaid. Ziet er meteen mooi uit die grote planten en extra hoogte op de tuin. De aubergine moet ook worden gediefd, dat is iets ingewikkelder dan tomaten en verderop in deze les een korte uitleg. We sproeien nog maar weinig op de tuinen, de aankomende weken blijft het wisselvallig en relatief koel weer maar gelukkig wel een stuk minder neerslag dan de afgelopen periode. Zodoende goed om te kijken welke planten handmatig wat extra water kunnen gebruiken.

Wat gaan we deze week doen

Deze week gaan we weer klimrekken maken, deze keer voor twee verschillende soorten stokbonen; sperziebonen en snijbonen. Die zoals hun naam al suggereert stokken nodig hebben om goed te kunnen groeien. De oogst bij stokbonen begint wel wat later dan bij stambonen. Belangrijke voordelen van stokbonen zijn: geen problemen met schimmels (gewas kan goed opdrogen), lange oogstperiode en een hoge opbrengst. Ook gaan we schorseneer met sojabonen zaaien. De schorseneer is een lange, dunne wortel met een bruine schil. De smaak lijkt een beetje op de smaak van asperges, hierdoor worden schorseneren ook wel armeluisasperges genoemd. Schorseneren houden van een zonnige of halfschaduwrijke plek. De bodem moet goed losgemaakt en luchtig zijn, het beste groeien ze op zandgrond. De sojabonen die erbij gaan is een veel makkelijkere teelt, de sojaboon Edamame ‘Chiba Green’ is een vroeg en productief ras die we over ongeveer drie maanden kunnen oogsten. 

Week 23 Wat
Planten
Zaaien stokbonen 2 soorten, schorseneer, sojabonen
Oogsten snijbiet, pluksla, stengelui, radijs, koolrabi, little gem, ijssla, bieten, courgette, spitskool, div. kruiden

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Aubergine dieven 

Het dieven van aubergine is een mix van snoeien bij paprika en dieven net als tomaten. Bij de aubergine verwijderen we alle bladeren en zijscheuten tot de stengel onder de eerste bloem. De stengel (zijscheut) onder de eerste bloem moet behouden blijven om steun te bieden aan de vrucht. De twee stengels boven de eerste plant kunnen gebruikt worden om de plant op te binden. De derde zijscheut kan aangehouden worden, maar mag ook verwijderd worden. Dat ligt eraan hoeveel planten gekweekt worden en de eigen voorkeur. Ook lelijke en ongezonde bladeren kunnen verwijderd worden, zorg er wel voor dat genoeg blaadjes aan de plant blijven zitten, want deze zijn nodig voor de groei en bloei. De tuinder geeft dit weekend nog meer uitleg en instructies.

Plaagbeestjes 

Als je kamerplanten hebt, dan weet je er alles van: plaagbeestjes zijn overal en je planten kunnen er behoorlijk last van krijgen. Hoe red je op een biologische manier nu je geliefde planten om te zorgen dat je straks wel nog kan oogsten? In tegenstelling tot binnen kan je buiten in de moestuin natuurlijke vijanden aantrekken. Dit doe je om te zorgen voor diversiteit in de moestuin. Verschillende bloemen, kruiden en andere planten trekken rovers aan zoals lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes kunnen wel 80 bladluizen per dag op en hun larven tot wel 120 bladluizen per dag! Ook zijn egels, vogels en spinnen echte rovers en helpen ze je planten te beschermen tegen allerlei soorten plaagbeestjes. Hoe meer biodiversiteit in de tuin, hoe minder plagen dus! 

3.1 Het recept voor een plaag.

Wormen in de tuin

Het is een goed teken als je veel wormen in de tuin hebt. Dat betekent dat er genoeg organisch materiaal in de grond zit. Daarnaast zorgen wormen met hun tunneltjes voor een mooi vochtdoorlatende grond. Wil je meer lezen over de voordelen van wormen in de tuin en hoe je kunt zorgen voor meer wormen in de tuin, lees dan dit artikel