1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 18 week 26

Moestuinles 18 week 26

Wat is er afgelopen week gebeurd 

Afgelopen week hebben weer aantal mooie combinatieteelten aan de tuin toegevoegd. De slamix met stengelui die er samen altijd prachtig uitzien. Ook hebben we opnieuw prei geplant en daarbij bewaarpeen gezaaid om in het najaar van te kunnen oogsten. En er is een plekje gevonden voor de Chinese kool: een veelzijdige groente om mee te koken. In Azië wordt Chinese kool zeer regelmatig gegeten. Deze bladgroente uit China is daar zelfs één van de meest gegeten koolsoorten. Eigenlijk is dit wel te begrijpen, want je kunt er alle kanten mee op: het smaakt zowel gekookt als rauw in salades erg goed. Ook is het na de wisselvalligheid van afgelopen periode plots enorm zomer geworden, iets waar we allemaal en onze planten naar snakten. Leuk om in de appgroepen te lezen dat er goed water wordt gegeven en dat hierover met elkaar afspraken worden gemaakt. 

Wat gaan we deze week doen

Aankomende weken hebben we het wat rustiger. Alle bedden zitten vol groenten die klaar zijn om te oogsten of die nog volop in groei zijn. We gaan ons richten op de verzorging van deze gewassen en de tuin. 

Week 26 Wat
Planten
Zaaien
Oogsten snijbiet, bieten, spitskool, venkel, peultjes, kapucijners, doperwten, tuinbonen, regenboogwortels (dunnend), sjalotten, uien rood/geel, courgette, aardbeien, div. kruiden en (eetbare)bloemen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Plantenziektes  

Je ziet door het gehele seizoen allerlei ziektes bij planten. Voorbeelden zijn roest, aardappelziekte, meeldauw en noem zo maar op. Je herkent een ziekte meestal eerst aan dat de gewassen er minder goed bij staan. Daarna ga je inzoomen op de plant en zie je bijvoorbeeld bruine of witte vlekken, afgevallen bladeren of zelfs vruchten die niet meer gezond ogen. Bij plantenziektes moet je snel een remedie verzinnen dit kan zijn de zieke bladeren weghalen of soms ook de ziekte planten weghalen dit lijkt misschien wel zonde maar zo kan je voorkomen dat de ziekte ook naar de andere planten gaat. Door het jaar heen zullen we steeds samen kijken wat voor ziektes en plagen we in de tuin tegenkomen en hoe we ermee om zullen gaan. Ziektes zijn nooit leuk maar je leert er wel erg veel van en het is allemaal onderdeel van het tuinieren. 

Reader

3.3 Omgaan met ziekte en plagen in onze eigen Moestuin.

3.3.1 Biodiversiteit

3.3.2 Gezonde bodem

3.3.3 Balans

3.3.4 Blijf nieuwsgierig

3.3.5 Teeltbescherming

3.3.6 Natuurlijke Vijanden

3.3.7 Schimmelziektes

3.3.8 Bodemziektes

3.3.9 Teeltbescherming en het weer.

Recepten

We kunnen nu ontzettend veel oogsten. Soms is het zoveel dat we niet meer weten wat we ermee moeten. Daarom proberen we ook steeds meer recepten in de databank te zetten. Kijk hier vooral ook even. Hieronder vind je er al een paar.

Heerlijke kapucijner puree voor op brood of bij geroosterde groenten. Of wil je eens iets anders proberen met venkel? Probeer dan eens deze gekarameliseerde venkel tarte tatin te maken!