1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 25 week 33

Moestuinles 25 week 33

Wat is er afgelopen week gebeurd

Afgelopen week hebben we teelten verzorgd, bedden verder leeg geoogst, onkruid gewied en weer een mooie oogst verzameld. In het bijzonder zien we dat de aardbeien na een pauze weer helemaal in hun element zijn, met de toegenomen warmte schieten de aardbeien weer omhoog om ze lekker te plukken. Voor de pompoen- en komkommerplanten dit jaar ook ideale omstandigheden, ze groeien alle kanten op en maken veel vruchten die zich in rap tempo ontwikkelen. Ook hebben we in zomerse temperaturen rustig kunnen kijken hoe we de tuin verder gaan indelen en welke bedden we kunnen gebruiken voor aankomende najaarsteelten.

Wat gaan we deze week doen

Deze week staan de uitgestelde teelten met de raapjesmix en een bed met diverse kruiden op de planning. Volgende week gaan we in het eerste vrijgekomen aardappelbed een combinatie van spinazie en veldsla zaaien. Maar als er verder al lege bedden over zijn waar geen andere teelt meer in gepland is, kan er in overleg met de tuinder ook eerder of nog wat extra worden gezaaid. Zo zijn er op sommige tuinen nog radijs of kruidenzaden over. Er kan natuurlijk ook een mix gemaakt worden van meerdere teelten in een bed. Let hierbij wel goed op vruchtwisseling. Ook komt er later winterrogge met zomerwikke beschikbaar die als groenbemester in- of bijgezaaid kan worden op lege plekken die we niet meer gaan gebruiken. Dit zal per tuin een beetje verschillen. 

Week 33 Wat
Planten
Zaaien raapjesmix, koriander, dille, bloedzuring
Oogsten snijbiet, spinaziezuring, pluksla, stengelui, tomaten, aubergine, paprika, courgette, komkommer, venkel, bieten, bleekselderij, sperziebonen, snijbonen, zomerwortels, prei, aardappelen, rode en witte kool, aardbeien, div. kruiden en (eetbare)bloemen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Mycorrhiza schimmels korte herhaling 

Herinneren jullie het begrip Mycorrhiza schimmel nog? Dit is een grote groep schimmels waaronder ook de blauwplaatstropharia die we vorig jaar bij de aardbeien hebben geënt. Deze schimmels wil je graag hebben in de tuin. Vaak zijn ze niet eetbaar maar zorgen ze er toch voor dat je oogsten een stuk beter worden. Veel van onze gewassen kunnen namelijk samenwerken met deze schimmels en in ruil voor de suikers van de plant kan de schimmel met zijn lange schimmeldraden netwerk (mycelium) allerlei voedingsstoffen bereiken en die dan weer aan de plant geven. Dit is maar een klein onderdeel van het bodemvoedselweb waarover hieronder meer! 

De vliegenzwam een bekende mycorrhiza schimmel. 

Bodemleven

Het thema van deze week is bodemleven, een ontzettend uitgebreid thema dat voornamelijk gaat over micro-organismen die niet met het blote oog waar te nemen zijn. Er is gigantisch veel over deze kleine diertjes te vertellen maar je snapt in een keer het meeste over bodemleven als je het bodemvoedselweb begrijpt. Het bodemvoedselweb is een voedselketen zoals velen van jullie dat nog wel kennen uit biologielessen. Het is dus een voedselketen in de bodem waar de plantjes in de moestuin aan het begin staan. Planten kunnen namelijk iets heel bijzonders en dat is het proces dat fotosynthese heet. De stoffen die in dat proces worden gemaakt zijn niet alleen voor de plant zelf maar ook gaat er een groot deel van die stofjes naar de wortels van de plant en worden daar uitgescheiden als suikers en eiwitten. Die suikers en eiwitten voeden bacteriën en schimmels die rond de wortels leven en die op hun beurt zelf weer opgegeten worden door andere microscopische diertjes. Wanneer dat gebeurt komen er voedingsstoffen vrij die de plant direct kan opnemen en daarvan kan groeien. Onder de grond zit dus een heel netwerk van allerlei organismen die samen het bodemvoedselweb vormen en afhankelijk zijn van planten.

Je kan de ondergrondse voedselketen goed bekijken op deze Engelstalige afbeelding, daarop kan je ook zien dat ook vogels en mollen een belangrijke rol spelen in de tuin.

Extra informatie

Lees meer over bodembeheer in de reader.

1.3 Organisch materiaal

1.5 Bodembeheer

1.6 Bodemverzorging

Tot slot twee interessante filmpjes over hoe de gezondheid van onze bodem hersteld kan worden (duur 11:55 minuten) en meer uitleg over het bodemvoedselweb (duur 5:56 minuten).