1. Home
  2. Docs
  3. Moestuinlessen
  4. Moestuinlessen 2024
  5. Moestuinles 29 week 37

Moestuinles 29 week 37

Wat is er afgelopen week gebeurd

Ondanks de hitte van vorige week hoefden we afgelopen weekend niet sproeien omdat we vrijdag getrakteerd werden op flinke hoosbuien die over Nederland trokken. Nadeel is dat we door de hevige regenval ook steeds meer vervelende schimmelziekten en voedingstekorten door uitspoeling zien bij onze planten. Hier kunnen we zo aan het einde van het seizoen niet heel veel meer aan doen maar het betekent wel dat we voor volgend seizoen de ontstane tekorten extra moeten aanvullen en aan de slag moeten om de bodem(structuur) weer optimaal te krijgen. Afgelopen week stond er niets in het bijzonder op de planning. We hebben wat langer naar de platen kunnen kijken, lekker gerommeld in de tuin en weer goed geoogst. Vooral de laatste geplante slasoorten zien er nu prachtig uit en ook de paarse koolrabi’s groeien erg goed. Ook genieten we al af en toe van de boeren- en palmkool. We merkten dat de warme dagen ook invloed hadden op het onkruid. Sommige soorten hadden het opeens goed naar hun zin dus we zijn ook weer ijverig aan het wieden geweest. 

Wat gaan we deze week doen

Deze week kunnen we gaan beginnen met het zaaien van het wikke-rogge groenbemester-mengsel. Bedden die nu leeg komen en we niet meer gaan gebruiken kunnen we hiermee tot eind oktober inzaaien. Per bed gaat er één volle zaaibeker van het mengsel in, breedwerpig gezaaid over de volledige lengte en breedte. Zoals jullie nu misschien wel weten hebben groenbemesters een positieve invloed op de bodem. Wikke en rogge hebben een hechte ‘vriendschap’ als ze samen in een bed zitten. Meer daarover lees je hieronder. Daarnaast goed om deze week de bataat af te dekken met boogjes en klimaatdoek zodat de koudere dagen, en met name de nachten, wat aangenamer zijn voor dit tropische gewas. Ook moeten we goed in de gaten houden of extra sproeien van de tuin nog nodig is. De temperaturen gaan in ieder geval weer wat omhoog de aankomende weken en er lijkt een droge periode aan te komen. Hopelijk kunnen we lekker nazomeren!

Week 37 Wat
Zaaien wikke-rogge mengsel
Oogsten snijbiet, pluksla, kropsla, stengelui, tomaten, aubergine, paprika, courgette, mais, venkel, bleekselderij, sperziebonen, snijbonen, wortels, prei, koolrabi, Chinese kool, paksoi, aardbeien, div. kruiden en (eetbare)bloemen

In de kennisbank bij plantinformatie vind je uitgebreide informatie over de groenten die we dit jaar telen.

Doorgeschoten venkel 

Het is nooit leuk als je groentes doorschieten. Ze worden houtig, bitter of taai en er valt niet meer veel van te oogsten. Toch kan het doorschieten van een bepaald gewas soms erg leuk zijn! Doorgeschoten venkel bijvoorbeeld is een geweldige waardplant voor de koninginnenpage (een van de grootste vlinders in Nederland). Als proefje hadden we daarom onze doorgeschoten venkels laten staan en later vonden we op sommige tuinen de prachtige rupsen van deze vlinder op. Erg mooi om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan de biodiversiteit. 

Wikke en rogge een goed team 

Groenbemesters wikke en rogge zijn gewassen die gedurende de winter op de bedden staat en het bed beschermt tegen erosie, onkruid, en de water- en luchthuishouding van de bodem verbetert. Winterrogge heeft een diep wortelstelsel dat de bodem mooi losmaakt en storende lagen kan openbreken. Ook voegt een groot wortelstelsel veel organisch materiaal toe aan de bodem, wat een grote bijdrage is aan de bodemvruchtbaarheid. Zomerwikke kan samen met de befaamde rhizobium bacteriën stikstof uit de lucht in de bodem krijgen. Dit zorgt ervoor dat onze gewassen van volgend jaar dus meteen een voorsprong hebben zodra ze de grond in gaan. Deze twee groenbemesters vullen elkaar dus perfect aan. Ook gaat de winterrogge de hoogte in waarbij de zomerwikke vaak over de grond kruipt. Zo wordt dus de bodem afgeschermd tegen onkruid en komt er ook minder zonlicht op de grond dat ook een positieve werking heeft in het weghouden van onkruiden. 

Winterklaar

Het is als tuinder altijd belangrijk om naar de toekomst te kijken. Nu we bijna in de herfst zitten kijken we vooruit naar de winter en gaan we erover nadenken wat we kunnen doen om de moestuin winterklaar te maken. In de lege bedden komt vaak een zogenaamde groenbemester of een mooie mulchlaag wanneer er niet meer gezaaid kan worden. Ook het maken van de composthoop is voor de winter een belangrijke taak, zodat in het voorjaar de nieuwe aanplant kan genieten van een vruchtbare basis. Ook kan je in de herfst weer even aandacht besteden aan hoe de tuin eruitziet. Zijn alle paden nog mooi recht en zijn alle bedden nog duidelijk zichtbaar? Daarnaast is het een perfecte tijd om door de zaadvoorraad te gaan, al het gereedschap na te kijken en materialen zoals de boogjes, doeken, stokken en steeketiketten netjes op te bergen.